Lene Espersens flyrejse og kast med aber

2. maj 2009 at 6:22 am Skriv en kommentar

I Mennesker og Medier d. 17. april kommenterer programværten, Lasse Jensen historien om vicestatsminister Lene Espersens statsbetalte flyrejse hjem fra ferien.
Ifølge Jensen var prisen for dette 180.000 kr., hvilket jo også er en slags penge.


Lasse Jensen noterer sig, at forargelse over beløbets størrelse er udgangspunkt for en del af medieinteressen, hvad han desværre har ret i. Forargelses-journalistik, eller kampagnejournalistik, bygger nemlig ofte på ”en populistisk ideologi, hvor man kontrasterer det enkelte, ’almindelige’ menneske overfor det magtfulde ’systems’ uforstand og (…) snylteri på statskassen (og) de velbjærgedes sammenspisthed” (Hjarvard).

Samtidig fremfører Jensen overbevisende, at vi stadig mangler en plausibel forklaring på, hvorfor landets vicestatsminister skulle flyves hjem fra en ferie – på fællesskabets regning.

Men Lasse Jensen kommenterer også den ”abekastning”, der foregår i pressen, hvor bl.a. Lene Espersen samt Økonomi- & Erhvervsministeriets embedsmænd forsøger at slippe af med aben, dvs. ansvaret for den, så vidt vides, på alle mulige måder ubegrundede hjemrejse. Og mon ikke abekastningen betyder, at vi, som Jensen er inde på, ikke får noget svar på, hvorfor landets vicestatsminister fandt det nødvendigt at lade andre betale for feriehjemrejsen?

Desværre er kunsten ud i abekastning ingen ny foreteelse. Dette kan konstateres ved læsning af det imponerende værk ”Magtens Bog” fra 2002. Her viser forfatterne bl.a., hvordan abekastning er en gammel disciplin, der går ud på at sikre sig, ikke at stå med ansvaret for en ‘kedelig’ sag.

Abekastning er en veludviklet disciplin, der alene kan realiseres, i det omfang pressen ikke er kritisk, vedblivende og undersøgende nok.
Magtens bog skal derfor varmt anbefales. Ja, den burde være pligtlæsning for alle, inkl. de journalister der mener, at pressen skal være kritisk, dvs. fungere som borgernes demokratiske kontrolinstans overfor div. magthavere. Med Magtens bog i baghovedet vil det på sigt blive sværre for magthavere, nuværende som kommende, at undgå at svare på kritiske spørgsmål, f.eks. hvorfor fællesskabet skal betale for en ministers feriehjemrejse med privatfly.

Lasse Jensens kommentar kan høres her – sidst i udsendelsen.

Kilder:
Stig Hjarvard – Nyhedsmediernes rolle i det politiske demokrati (Statsmini­steriets medieudvalg. Kan downloades via: imv.au.dk/smu/hjarvard/hjarvard_idx.html

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Demokrati og journalistik Udfordringen fra markedet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

maj 2009
M T O T F L S
« apr   jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: