Udfordringen fra markedet

4. maj 2009 at 2:26 pm Skriv en kommentar

Forudsætningen for et velfungerende demokrati er en kritisk presse. Det er der såmænd intet nyt i, hvis man er uddannet som journalist.

Problem er blot, at forudsætningerne for en kritisk presse begrænses i disse år, hvor markedets krav til omsætning og maksimering af lyttere, seere, læsere konstant er i front.Tidens markedstilbedere hævder gang på gang, at markedet er selvregulerende, også i forhold til at sikre den for demokratiet så nødvendige debat. Desværre kniber det med at dokumentere denne påstand.

For hvordan sikre en debat, der hænger sammen med samfundsmæssige beslutninger, samt tager hensyn til mindretal og informationssvage?

Dette kan næppe overlades til markedet, idet dette fordrer en kritisk journalistik, der ”som offentlighedens repræsentanter (skal) være uafhængig af statslige og private interesser” (Hjarvard), hvilket stiller krav om, at ”journalistik [indholdsmæssigt] skal være baseret på væsentlighedskriterier og i formen være interessevækkende og almen tilgængelig (idet) informationsadgang og kritisk journalistik er afgørende for debattens kvalitet” (Hjarvard).

Samtidig er præmisserne for pressens legitimation, som udøver af redigerende magt, at ”yde (selv)kritiske bidrag til vedligeholdelse af en offentlig kritik” (Lund). Forudsætningen er de borgerlige idealer, nedskrevet i 1848-grundloven. Her var debat en borgerpligt – ikke en menneskeret, da adgang til politisk deltagelse beroede på forestillingen om fortjeneste. Grundloven udelukkede på forhånd såkaldte fruentimmere, folkehold, fattige, forbrydere og fjolser (Lund). Og mens disse restriktioner siden er ophævet, bør ”kravet om fornuftig meningsudveksling og fordømmelse af vrøvl og skinargumentation” (Lund) stadig gælde.

100.000 kr. spørgsmålet er så, hvordan sikrer vi, at den nødvendige debat finder sted, når pressen i højere og højere grad overlades til det private initiativ?
Jeg har, som det fremgår af “Demokrati og journalistik” (øverst på bloggen), en ambition om, at Danmark inden for en kort årrække opretter et Center for Demokrati og Journalistik. Et sådan center skal øge mængden af kritisk journalistik betragtelig i de danske medier. Dette kræver dog, at alle gode kræfter går sammen herom – gerne også dig!

Konkret er målet at arbejde på to niveauer:
1. Produktion af kritisk og demokratiunderbyggende journalistik.
Dette niveau fungerer som alternativ til markedets ikke-kritiske journalistik. Ideen er at påvise, at der faktisk kan produceres kritisk journalistik. Der er hertil udarbejdet et omfattende koncept med en række konkrete retningslinjer for, hvordan kritisk journalistik kan og bør produceres.

2. Påvirkning af journalister, presse m.fl.
Med henvisning til niveau 1 bliver det muligt for presse og journalister at konstatere, at ”når de kan, så kan vi vel også…”.
Hermed etableres et reelt alternativ til den bestående ikke-kritiske presse, samt sikres påvirkning af journalister og presse hen imod mere kritisk journalistik. Eller, humoristisk sagt, det vil virke som en form for kritisk journalistisk femte kolonne-virksomhed.

Har et sådan projekt din interesse, så kontakt Nalle Kirkvåg på: nallekirk@gmail.com

Litteratur:
Stig Hjarvard (1995): Nyhedsmediernes rolle i det politiske demokrati (Statsministeriets medieudvalg (kan downloades: imv.au.dk/smu/hjarvard/hjarvard_idx.html).

Anker Brink Lund (2006): Mediedebat som politisk mantra – fra Nielsen, Henrik Kaare & Horn, Finn, red. (2006): Kritik som deltagelse, (Klim).

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Lene Espersens flyrejse og kast med aber Oplysning til direktionsgangene…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

maj 2009
M T O T F L S
« apr   jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: