Journalister vs. forskere

6. maj 2009 at 2:05 pm Skriv en kommentar

I en kommentar på mediawatch.dk spørger journalisten Marianne Gram, om vi ”som journalister og redaktører [lægger os] fladt ned lige så snart, vi står over for en ekspertkilde? Eller er vores vilje til at stille det skarpe spørgsmål markant mindre, når det drejer sig om vores egen branche? Jeg tror faktisk det sidste”.
Ifølge Gram er problemet bl.a., at forskere ”alt for ofte slipper af sted med at slynge fuldstændigt udokumenterede påstande ud”. Jeg er enig i, at kritisk journalistik også bør omfatte medieforskere, selvfølgelig!
Desværre er normen, at praktikere, dvs. journalister, er mere end blot ømskinnede overfor kritisk forskning. Ofte afvises denne, altså forskningen, med påstanden om, at teoretikerne, dvs. forskerne, ikke ved, hvordan det ser ud…’herude i virkeligheden’.

Et eksempel herpå er en konflikt fra december 2008, hvor Anders Refnov, redaktør på Ekstra Bladet TV, angreb Mark Østen, studieleder Journalistik på RUC, for dennes ”hellige synspunkter om mediernes måde at dække Stein Bagger-sagen på”. Dette fandt oven i købet sted i en mail, der blev sendt til de studerende, hvor Refnov afsluttede  med at opfordre de studerende til at ”spørge jer selv, om Mark er den rette til at stå i spidsen for uddannelsen”.

Angrebet kom efter Mark Ørsten havde analyseret pressens dækning af den såkaldte IT-Factory skandale. Her konkluderede han bl.a., at skyldsspørgsmålet blev behandlet som afklaret på forhånd, idet Stein Bagger uden forbehold blev beskrevet som f.eks. ”bedrager” og ”storsvindler”. Og det på et tidspunkt, hvor politiet end ikke havde rejst sigtelse mod Bagger. Hvilket, konkluderer Ørsten, er stik imod de presseetiske regler. Skyldsspørgsmål er jo alene noget, domstolene har retten til at afgøre.

Det var bl.a. sådanne ”hellige synspunkter om mediernes måde at dække Stein Bagger-sagen på”, der fik Ekstra Bladets web-redaktør op ad stolen.

Måske kritikken ramte lidt for plet?

I sin let skingre kritik benytter Refnov sig af et ofte benyttet trick til afvisning af kritik.
Med en henvisning til journalisters praksis, afviser han fuldstændig Ørstens analyse. Eksemplet viser, hvor stor afstand, der ofte(st?) er mellem journalister og forskere. Dette finder, populært sagt, ofte sted dels ved journalisters påstand om, at forskere jo intet kender til hverdagen på en redaktion, hvorfor de heller ikke ved, hvad de taler om. Og dels ved forskeres påstande om, at journalister ikke ser på virkeligheden (samfundet, politik mv.) med den rette/nødvendige kompleksitet. På den måde taler man fra ’hvert sit hjørne’, dvs. med ryggen til hinandens respektive position.

Marianne Gram nævner for øvrigt selv IT Factory (eller Stein Bagger-sagen, som hun kalder den). Hun stiller i den forbindelse det udmærkede spørgsmål, at når nu historien ”er breaking news, som hele Danmark taler om, hvor skulle vi så egentlig ellers være henne?

Problemet i dette ræsonnement er, at det synes at knytte an til en forestilling om, at nyheder er noget, der bare plukkes ud af den blå luft.
Men begivenheder og hændelser er altså alene nyheder, fordi nogen gør dem til netop dette. Det vil sige, at man anskuer verdenen gennem en nyhedsoptik, samt anskuer verdenen fra en position – geografisk som holdningsmæssigt.
Verden i sig selv producerer ikke et bestemt kvantum nyheder, som blot er derude, indtil en journalist henter dem ned fra luften. Det er derfor ikke et spørgsmål om, men hvordan medierne fungerer som filtre i offentlighedens kommunikationskanaler.
Nyheder i sig selv er perspektiver på verdenen, dvs. en måde hvorpå visse forhold ved verden gives eksistens som begivenheder eller aktører i en nyhed, samtidig med at et utal af andre sammenhænge, hændelser og aktører fravælges.

Dette perspektiv glemmer mange journalister i den konstante iver efter at være der, hvor det sker. Hermed kommer man hurtigt (og oftest) til at bringe de samme nyheder, som alle de andre (mainstream)nyhedsjournalister og medier. Og det er netop her, den seriøse medieforsker kommer på banen – til at perspektivere det arbejde, vi journalister tager så selvfølgeligt.

At journalister er endog meget ømskinnede overfor kritik, er der såmænd intet nyt i. Tilbage i 2003 kunne Journalisten.dk f.eks. fortælle, at: ”Journalister kan ikke tåle kritik, lyder det fra flere af landets medieforskere. Den manglende vilje til at lytte kan betyde ringere journalistik”. I artiklen henvises til forskere fra Syddansk Universitet, der fremlagde deres forskningsresultater. Men ”så snart de har fremlagt deres resultater, hagler kritikken ned over dem fra fem journalister”. I artiklen udtaler Charlotte Wien, lektor ved Institut for Journalistik på Syddansk Universitet, at ”jeg får nærmest en modvilje mod at komme frem med ny forskning, når jeg får en på låget hver gang”.

Som stor tilhængere af kritisk journalistik skal jeg på den ene side hilse en kritisk tilgang til forskning mere end velkommen. Men på den anden side vil jeg mane til besindelse. For kritisk tilgang skal selvfølgelig ikke fungere som en sovepude for journalister til at afvise kritik.

Og det faktum at der også findes ringe forskning og uduelige forskere, ligesom det gør sig gældende med bl.a. mekanikere, håndværkere og journalister, skal ikke afstå hverken forskere eller journalister fra at påtage sig ansvar og forholde sig til den viden, den seriøse forskning frembringer!

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

DR’s fejlskud Journalister har da aldrig ansvar…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

maj 2009
M T O T F L S
« apr   jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: