Nyhedsjournalistik – hvad er meningen?

18. maj 2009 at 3:33 pm 2 kommentarer

Tidligere i dag (d. 18. maj) kunne man på en konference om Nyhedsjournalistik – hvad er meningen? i DR’s koncerthus høre en række aktørers holdning til netop denne sag.
Deltagerne var Michael Christiansen, bestyrelsesformand for DR, Erik Rasmussen, chefredaktør for Mandag Morgen, Stine Bosse, adm. direktør for Tryg Vestas, Anne Skare Nielsen, såkaldt fremtidsforsker – samt Ulrik Haagerup, DR’s nyhedschef.
Ordstyrer var Niels Krause-Kjær, som jo også for tiden er med i DR-familien.

Og jeg må sige, at står oplægsholdernes indlæg til troende, er der tydeligvis stor interesse for det projekt, denne blogger i al beskedenhed ønsker med etableringen af et Center for Demokrati & Journalistik. Mere om det nedenfor. For inden vi overhelehovedet kom frem til selve paneldebatten, måtte tilhørerne igennem en næsten 30 min. branding af DR. Hvilket nyhedschef Haagerup stod for. Han kunne bl.a. ganske rigtig fortælle, at journalister står overfor en række afgørende fremtidsudfordringer. Hvad Haagerup også denne gang glemte at fortælle, var, at når DR’s nyheder udsættes for den ellers så nødvendige og efterlyste kritiske debat, er Haagerup blandt de første til netop at afvise enhver kritik.

Dette var bl.a. tydeligt i forbindelse med idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsens diskussion med Haagerup om DR’s såkaldte undersøgelse om danske muslimers holdninger til f.eks. ytringsfrihed, demokrati og korporlig afstraffelse af børn. Her affærdigede Haagerup enhver kritik, ja han beskyldte ligefrem Engelbreth Larsen for at politisere. Ifølge Haagerup er ”det vi beskæftiger os med her, det er journalistik” – ud fra ”klare journalistiske kriterier”. Hvilke kriterier disse er, mangler vi dog stadig at få oplyst.

På konferencen kom Haagerup aldrig ind på, hvorfor DR ikke blot gør, som de prædiker, altså producerer perspektiverende, undersøgende, vidensgenererende og konfliktperspektiverende journalistik. Det ville det have været interessant (og relevant) at få svar på i Haagerups ellers lange oplæg.

Herfter fulgte endelig paneldebatten, hvor DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen lagde ud. Dét var til gengæld ganske interessant. Ifølge Christiansen skal journalister kunne det samme som den 400 årige gamle skjald, Shakespeare. Han kunne nemlig, mente Christiansen, producere indlevelse, interesse og vilje hos modtagerne til også at møde det sværere. Shakespeare kunne dermed i følge Christiansen fungere som en god metafor for fremtidens journalist, der skal kunne producere drama, debat, udfordre samt gerne gøre modtageren klogere.

Ifølge Christiansen er problemet i dag, at de dele af journalistikken der rent faktisk undersøger, perspektiverer, er kritisk, debatskabende og vidensproducerende, stort set er marginaliseret. Imens har en allestedsnærværende ‘journalistik’, der blot refererer og gentager andres budskaber, budbringernes budbringere som Christiansen kaldte disse, næsten helt overtaget.
Denne ‘journalistik’ fører til en form for spiraler, hvor det enten kører ned og ned og ned, som f.eks. m. svineinfluenza, finanskrise og den bristede boligboble, eller opad og opad og opad, som f.eks. her-går-det-godt-formidling, boligboble osv. Hermed bliver den meste journalistik, som Christiansen så korrekt påpegede, selvrefererende og tendetiøs destruktiv.

Desværre stod det i Christiansens oplæg ikke klart, hvordan denne udvikling helt konkret skal ændres, altså hvordan det kan og skal blive anderledes. Jeg vil ellers mene, at netop han som bestyrelsesformand for DR har en afgørende indflydelse på denne udvikling. Netop Christiansen kan, om nogen, være med til at sikre en udvikling hen imod en journalistik, der undersøger, perspektiverer, er kritisk samt debatskabende og vidensproducerende!

Herfra skal der derfor lyde en klar opfordring til Michael Christiansen om at invitere nogle af os, der tilbyder konkrete kritisk journalistiske perspektiver, med ind i varmen. F.eks. kan denne blogger sagtens opliste en lang række perspektiver og konkrete ideer, der kan være med til at ændre tidens sørgelige journalistiske udvikling… Så, Christiansen, du mailer bare (nallekirk@gmail.com)!

For Erik Rasmussen, der er chefredaktør og stifter af Ugebrevet Mandag Morgen, var kundeperspektivet dominerende. Og selv om man som købmand, selvfølgelig må fokusere på indtjening, kom Rasmussen også omkring vigtigheden af et journalistisk fokus på muligheder – frem for den evige konflikt, der i særdeleshed præger vestlig journalistik.

Ifølge Rasmussen bør journalister skifte fokus væk fra det allestedsnærværende bombardement af informationer – og i stedet for tilbyde navigation. Forstod jeg Erik Rasmussen korrekt, har navigation indenfor journalistik fokus på løsnings- samt handlemuligheder. Hvilket alt sammen er meget fornuftigt.
Og desuden noget, der allerede bliver praktiseret i, især amerikanske medier, i form af public journalism/citizen journalism. Også Københavns Radio har i perioder, bl.a. i samarbejde med Politiken, prøvet sig ud i public journalism.

Men Rasmussen har ikke desto mindre ret i, at med navigation kommer der netop fokus på løsninger og øgede handlemuligheder – frem for på den konflikt, der konstant gennemsyrer mainstreamnyhedsjournalistikken. Og det er en rigtig god ide…med navigation frem for konflikt og informationsoverload!

Som sidste oplægsholder fulgte Stine Bosse, adm. direktør for Tryg Vestas. Også hun havde en række meget interessante pointer.
Hendes audiovisuelle medieforbrug er, fortalte hun, nærmest reduceret til DR2’s Deadline og så ellers P1. For hun kan, som så mange af os, ikke udholde alt den ”plidder -pladder”, der fylder mainstreammedierne. Hendes pointe var bl.a., at mens der hældes oceaner af midler i X-Factor mm., er der en katastrofal mangel på ‘klog radio’, der gør os stadig visere på livet, verden og andre vigtige, relevante emner.

Det var bestemt opløftende at høre en direktør i en kommerciel virksomhed som forsikringsgiganten Tryg Vestas, fastholde ‘gamle’ dyder som en public service journalistik, således som det nu også gjorde sig gældende for Michael Christiansen, Anne Skare Nielsen – samt delvist fra nyhedschef Ulrik Haagerup.

Spørgsmålet er så, hvordan sikre den efterlyste kritiske mm. journalistik?
Hvorfor sikrer DR ikke allerede denne, når såvel bestyrelsesformanden som nyhedschefen allerede abonnerer på denne holdning? Og hvorfor opretter DR ikke, som Stine Bosse bl.a. foreslog, en egentlig forskningsafdeling, der kan afsøge, hvad det er, den såkaldte almindelige dansker ønsker at høre og se i landets førende public service medie?

Herfra skal det være helt klart, at jeg selvfølgelig tilbyder min ekspertise samt arbejdskraft! Måske det ligefrem kan være netop den måde, at et Center for Demokrati & Journalistik kan komme i gang – som et samarbejde mellem DR og de kræfter, der vitterlig ønsker at sikre den perspektiverende, undersøgende, udfordrende, debatskabende, positive-løsninger-skabende og (magt)kritiske journalistik, der er så afgørende for vores demokrati. Alt dette og mere til er præcist, hvad der herfra menes, når jeg blogger om kritisk journalistik!

Et sådan Center for Demokrati & Journalistik skal (i hvert fald) bestå af følgende niveauer:

1. Produktion af kritisk og demokratiunderbyggende journalistik.
Dette niveau fungerer som alternativ til ikke-kritisk journalistik. Målet er at påvise, at det rent faktisk kan lade sig gøre at producere kritisk journalistik. Når det er relevant, skyldes det bl.a., at et ofte brugt ‘argument’ fra mange nyhedsmediers ledelse er, at det ikke kan lade sig gøre at producere den perspektiverende mm. journalistik, idet denne umiddelbart er for omkostningstung… Men på dette niveau kan der eksperimenteres med, hvordan det kan lade sig gøre og hermed påvise, at det er muligt.
Der er hertil udarbejdet et omfattende koncept med en lang række konkrete retningslinjer for, hvordan kritisk journalistik kan og bør produceres. Dette koncept omhandler bl.a. såkaldt funky klogeågeradio, der indeholder netop de elementer, som bl.a. Stine Bosse, adm. direktør for Tryg Vestas, efterlyste på dagens konference.

2. Påvirkning af journalister, presse m.fl.
Med henvisning til niveau 1 bliver det muligt for presse og journalister at konstatere, at ”når de kan, så kan vi vel også…”. Herved etableres et reelt alternativ til den bestående ikke-kritiske presse, samt sikres påvirkning af journalister og presse henimod mere kritisk journalistik.
Eller, mere humoristisk sagt, det vil virke som en form for kritisk journalistisk femte kolonne-virksomhed.

3. Forskning
Med en forskningsafdeling bliver det bl.a. muligt, ud over at forske i formidling og indholdsproduktion af kritisk journalistik, at undersøge, hvad der rør sig ude blandt menneskerne.
Hermed kan man, som Stine Bosse på dagens konference direkte foreslog, finde ud af, hvordan man producerer relevant journalistik for de mennesker, der (i dette eksempel) lytter med.

Da jeg, inden denne var afsluttet, forlod dagens konference om Nyhedsjournalistik – hvad er meningen? i DR’s koncerthus, var jeg ganske optimistisk.
Spørgsmålet er nu, hvordan sikres det, at den ønskede positive udvikling af journalistikken finder sted? Her må alle – også gerne Michael Christiansen, Erik Rasmussen, Stine Bosse, Anne Skare Nielsen, Ulrik Haagerup og Niels Krause-Kjær – konkret komme på banen. F.eks. ved konkret at støtte arbejdet for et Center for Demokrati & Journalistik.
Oplysninger herom kan indhentes hos nallekirk@gmail.com.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Gratisaviser, nej tak… Hvordan kritisk journalistik kan og bør bedrives…

2 kommentarer Add your own

 • 1. Lisbet Larsen  |  7. oktober 2009 kl. 5:27 am

  Kan kun virkelig påskønne, at nogen forsøger at forbedre og problematisere disse rædselsår i dansk/int journalistik. Arbejder i DR, og jo højere man bevæger sig op i graderne i huset, des mindre tendens til at opfatte tidens trends negativt.
  Anden ting: I dag har vi jægersagen, hvor ingen journalister åbenbart (bortset fra måske lige Orientering) har kigget på, HVORFOR bogen muligvis er farlig for de danske soldater. Eller slet ikke taget alvorligt, at forsvaret mener at danskere kan komme i fare…
  nå. Jeg vil meget, meget gerne høre mere om “centeret”, hvis det er eller bliver relevant
  Bedste hilsner
  Lisbet, P1 speaker og journalist, tidligere i det nu nedlagte Dokumentargruppen

  Svar
  • 2. Nalle Kirkvåg  |  13. oktober 2009 kl. 11:40 am

   Hej Lisbeth

   Jo tak!
   Det er jo en hel del op ad bakke, så der er nogen vej i nu, inden det lykkes. Men jeg håber på det bedste!

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

maj 2009
M T O T F L S
« apr   jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: