Satire…og det der kritisk II

17. juni 2009 at 12:01 am Skriv en kommentar

At satire kan både være vittigt, udfordrende samt kritisk overfor magten, er der masser af gode eksempler på. Og selv om kritisk satire desværre er sjældent herhjemme – visse revyer undtaget, har USA heldigvis en udbredt tradition herfor.

Dette ses ikke mindst tydeligt i The Daily Show, hvor Jon Stewart og hans team f.eks. satirisk og ofte begavet dokumenterer, hvorfor det er en dårlig ide blot at overlade nyhedsformidling til markedet.

Én grund er mediemarkedets stigende tendens til at segmentere, dvs. etablere medieplatforme, der er udviklet til en afgrænset målgruppe. Hvorfor det er en dårlig ide, kan ses meget tydeligt her på Fox News, MSNBC og CNN.

Som ovenstående link viser, angriber man på det supersegmenterede FOX News alt det, der ikke er republikansk, idet målgruppen er højrefløjen. På MSNBC går man en helt anden vej – bl.a. med angreb på den republikanske radiovært Rush Limbaugh. Og på CNN har man nærmest overladt redigering samt produktionen af indhold til seerne. Kan det skyldes, at CNN i USA alene ses af 1.1 million seere om dagen?

Problemet med segmenterede nyheder er, at de frem for at gøre mediebrugeren klogere, tværtimod bekræfter dennes holdninger. Hermed fastholdes fordomme og forestillinger om de andre. Og dét er demokratisk problem!
For det at kunne handle og agere optimalt i det demokratiske samfund forudsætter grundlæggende viden herom. Og det forudsætter adgang til reelle oplysninger…og ikke blot at få egne holdninger bekræftet.

Et andet noget eksempel på satire og det kritiske handler bl.a. om Sascha Baron Cohen. Eller, det han mere er kendt som, Borat, Ali G. samt Bruno, der er Cohens seneste figur.
Under MTV Music Award I 2009 landede Cohen/Brono – med bar røv lige smask i hovedet på Eminem…til dennes tydelige fortydelse og ubehag. Dette stunt fik Fox News helt op i det røde felt. Mage til svineri skulle man da lede længe efter. Det var da også for galt, for børn kunne jo kikke med. Og de tager ifølge Fox News skade af alt den nøgenhed…især voksne mænds bare numser. Men som Stewart meget fint viser, er moral godt – men dobbelt moral endnu bedre…som du kan se her.

Sluttelig er der Stephen Colbert berømte tale fra april 2006 til The White House Correspondents’ Association Dinner, hvor han slap af sted med en satirisk og voldsomt kritisk tale bl.a. til USAs daværende præsident George W. Bush. Dette er et mesterligt eksempel på satire og det kritiske. Hvilket du kan (evt. gen)se her.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Legetøj og pigers fravalg af naturfag Regeringen tager aldrig fejl

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juni 2009
M T O T F L S
« maj   jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: