Gammel vin på gamle flasker

19. juni 2009 at 12:01 am Skriv en kommentar

Kommuneres Landsforening og Regeringen har endelig indgået en aftale om kommunernes budget for 2010.

Gab, hvad rager det mig, tænker nogle. Men aftalen er styrende for, hvordan udgifter til skoler, daginstitutioner, renovation, brandvæsen, ældreforsorg mm. bliver fordelt. Og det er styrende for, hvordan vores fælles fremtid kommer til at forme sig mange år frem i tid. Så aftalen har altså relevans for alle.

Ifølge økonomen Herløv Lund, kendt fra Den Alternative Velfærdskommission, betyder aftalen med stor sandsynlighed besparelser i 2010 – bl.a. for at finansiere alligevel stigende udgifter på socialområdet samt øgede driftsudgifter til de ældre, der bliver flere af.

Holder det, er løfterne om forhøjelse af anlægsbudgettet med fem mia. kroner og 400 mio. kroner til den madordning, der skal give alle landets børn i børnehaver og vuggestuer et sundt og nærende måltid dagligt, jo noget hule…når det kommer til stykket.

Samtidig er der tale om genbrug af økonomiske midler, idet der er ”tale om en fremrykning af midler i Kvalitetsfonden, således at det aktuelle investeringsløft senere skal modsvares af tilbageholdenhed i samme omfang. Også det fremgår af Herløv Lunds analyse af aftalen.Aftalen indeholder også skjulte besparelser, dvs. nedskæringer i fællesskabets service overfor borgerne, idet der i aftalen ”kun er afsat begrænsede midler til vækst i driftsudgifterne i kommunerne generelt.

Dette skyldes bl.a., at den ”demografiske udvikling med navnlig flere ældre vil i 2010 medføre merudgifter på 4-500 mio. kr. Aftalen giver [derfor] netop lige et sådant løft til de kommunale serviceudgifter i 2010”.
Ifølge Herløv Lund kan ”prisen for regeringens aktuelle taktiske kursjustering derfor blive senere omfattende velfærdsbesparelser i kommunerne og/eller på de offentlige overførsler”.

Hvis det interesserer dig, hvordan økonomien også i din kommune ser ud til næste år, samt interesserer dig for, hvordan der løbende sniges besparelser ind i de kommunale budgetter – kamufleret som ekstra midler til forbedringer af den offentlige service, så kan du med fordel læse Henrik Herløv Lunds analyse af aftalen her.

Og der er flere analyser, hvor de kommer fra. Som du kan læse om her.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Regeringen tager aldrig fejl Krigen i Irak & jagten på det sorte guld

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juni 2009
M T O T F L S
« maj   jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: