Krigen i Irak & jagten på det sorte guld

24. juni 2009 at 12:01 am Skriv en kommentar

Mens vi venter med spænding på, om det politiske flertal i sin flygtningepolitik vil vise sig fair, melder spørgsmålet sig om, hvorfor USA overhelehovedet gik i krig i Irak.
Var det, som man løgnagtigt hævdede, i jagten efter masseødelæggelsesvåben, udbredelse af demokrati eller for oliens skyld? Ja, nu ved vi i hvert fald, at det ikke var pga. masseødelæggelsesvåben. For dem var man fuldstændig klar over, ikke eksisterede. Det kan man bl.a. læse sig til på det amerikanske Center for Public Integritys hjemmeside.

Faktisk løj den amerikanske regering beviseligt hele 532 gange, da de hævede, at Saddam både havde forbindelser til Al-Qaeda samt masseødelæggelsesvåben!
Gad vide, om det også var tilfældet herhjemme, hvor den daværende statsminister hævede, at ”Irak har masseødelæggelsesvåben. Det er ikke noget, vi blot tror. Vi ved det”. Nå, det får vi jo sikkert aldrig af vide…

Diskussionen om, hvorfor USA (og Danmark) reelt gik i krig, har været diskuteret til hudløshed. Men det er stadig relevant at diskutere. For så længe vi ikke har fået svar på, hvorfor vi skulle i krig, må nogen jo stille de ubehagelige spørgsmål.

For interesserede vil jeg anbefale Lasse Ellegaards aldeles eminente artikel fra Information ”Det neokonservative projekt er ikke en ren fiasko”.
Har kan den nysgerrige bl.a. læse, at for de neokonservative i Bush’s regering, ville ”et ‘neutraliseret’ Irak…gøre en Israelsk dikteret aftale med palæstinenserne til en formsag. Annekteringen af de besatte områder med jødiske bosættelser ville kun blive et marginalt problem, eftersom palæstinenserne ville blive overladt til sig selv”.

Dette spillede en væsentlig rolle for de neokonservative, fordi disse, i flg. Raymond Hinnebusch, professor ved St. Andrew University og mellemøstekspert, er mere zionistiske end zionisterne. De neokonservative havde  nemlig “en dagsorden på en anden stats vegne“, siger Hinnebusch i artiklen.

Men argumentet for at olie, inkl. styrkelsen af USA’s interesser i regionen, var den egentlige årsag for krigen, styrkes dog ved, at USA, inden Bush’ afgang, pressede på for at få Iraks parlament til at vedtage en aftale om retten til udvinding af olie. En aftale der ”opererer lovforslaget med en overskudsdeling i forholdet 30-70 i de multinationales (selskabers) favør”.

Faktisk var planen om at overtage Iraks olie allerede klar i januar 2001 – længe før 11. september og de løgnagtige påstande om Saddams forbindelser til Al-Qaeda samt de lige så ikke-eksisterende masseødelæggelsesvåben.
Ifølge en slagplan, udarbejdet af den dengang kommende vicepræsident Dick Cheney, ville USA’s afhængighed af olie importeret fra mellemøsten i 2021 være steget (fra 50% i 2001) til hele 70%. Og da de neokonservative ikke havde tillid til Saudi-Arabien – og især den saudiske konge, måtte man med vold og magt finde en ny allieret. Hvilket skulle være et Irak – post Saddam.

Dette og mere til kan du læse om i Ellegaards artikel, der for øvrigt er et eminent eksempel på kritisk, dvs. velresearchet, vidensgenerende samt perspektiverende journalistik…og tak for det!

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Gammel vin på gamle flasker Straf, straf, straf og mere staf!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juni 2009
M T O T F L S
« maj   jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: