Når nogle kriminelle er mere etniske end andre

13. juli 2009 at 12:01 am Skriv en kommentar

Den er derude, den gode kritiske journalistik. Man skal blot lede længe nok…
F.eks. viser det sig, at den fortløbende bande/hash/rocker-krig, hvor etnicitet igen og igen bringes på banen, faktisk kan dækkes nuanceret. Det viser flere indslag fra Orientering på P1.

I bandekrigene italesættes den ene part konsekvent som rockere, mens den anden part italesættes ud fra deres etnicitet. Men ifølge Michael Hviid Jacobsen, sociolog på Aalborg Universitet, er den ene part, de såkaldte indvandrebander, hverken mere eller mindre ”hårdkogte eller kyniske end rockerbanderne”. Hviid Jacobsen henviser bl.a. her til tidligere likvideringer af konkurrerende rockere som eksempel på Hells Angels vilje til brutalitet.

Dette og andre begavede betragtninger kan man høre i Orientering på P1. Her nuancerer Hviid Jacobsen yderligere, samt fortæller, hvordan både medlemmer i Hells Angels samt medlemmer i de såkaldte indvandrebander, oftest forsøger at underspille deres respektive kriminelle aktiviteter…ved bl.a. at spille racekortet.

Også forskellige politiske grupperinger, ikke mindst Dansk Folkeparti, ønsker særligt at fokusere på, hvad de kalder ”etnisk kriminalitet”.
Denne italesættelse afspejler ifølge Hviid Jacobsen bestemte politiske interesser i at få ”skærpede de love, der drejer sig om, at vi skal kunne udvise de unge med anden etnisk herkomst, hvis de begår kriminalitet. Så det er derfor, der er nogle politiske fraktioner, der er meget opmærksomme på det her”.

Desværre viser det ellers fint nuancerende indslag, hvor udfordrende, ja svært det er, at bedrive kritisk journalistik.
For selv om indslaget netop problematiserer en særlig italesættelse af den ene parts etnicitet, benytter journalisten, Natascha Ree Mikkelsen såvel som Hviid Jacobsen alligevel konsekvent betegnelsen indvandrebander. Hermed fastholder de to i indslaget italesættelsen af den etnicitet, det ellers forsøges overskredet.

I et andet indslag om bandekrig, kriminalitet og etnicitet påviser Natascha Ree Mikkelsen da også, hvordan nyhedsmedierne er med til at fastholde en konflikt (om især hashmarkeder og territorier) som netop en etnisk konflikt.
I dette indslag fortæller Siris Hartkorn, der studerer Freds- og Konfliktvidenskab på Lund Universitet, hvordan medierne ”konstruerer etniske skillelinier i konflikten”, hvilket medfører, ”at banderne kan rekruttere i den grad, som vi ser, de rekrutterer i dag”.

Nyhedsmedierne medvirker altså hermed til optrapningen af konflikten, netop pga. italesættelsen af den ene part som etnisk.
For mens den ene part bare er rockere, er den anden part altså særligt etniske – i kraft af deres indvandringstilhørsforhold. Og tak til Orientering på P1 for denne nuancering!

Som journalister såvel som borgere mangler vi en måde at overskride de sproglige udfordringer og barrierer, der ligger i en konflikt mellem forskellige kriminelle grupperinger. Hvordan det skal ske, må der eksperimenteres med. Hvilket netop er grunden til, at vi har brug for Et Center for Demokrati & Journalistik, sådan som Polykromfonden forsøger at etablere.

Orientering har for øvrigt samlet en række indslag om den fortsatte bandekrig.
Her kan du bl.a. høre om, hvordan “unge københavnere, der uden videre bliver standset og undersøgt på gaden af  politiet, får deres retssikkerhed krænket”.
Samt om hvordan Hells Engels forsøger at puste til konflikten og hente sympati ved at hævde modstandernes særlige “stupide holdninger og feje handlingsmønstre“.

Her på bloggen kan læse meget mere om kritisk journalistik. Tjek bl.a.:
En undersøgelse viser-journalistik…

Et indlæg der påviser, at undersøgelser viser-journalistik ofte skyldes økonomiske og ikke journalistiske betragtninger. De såkaldte undersøgelser er nemlig billige at producere. Og det er også derfor, nyhedsmedierne igangsætter disse.

Straf, straf, straf og mere straf!
En undren over, hvorfor, når straf nu ikke virker kriminalitetsbekæmpende, man rent politisk bliver ved med at forlange mere straf?

Krigen i Irak og jagten på det sorte guld
En kommentar bl.a. om hvorfor USA overhelehovedet gik i krig i Irak. Var det, som man løgnagtigt hævdede, i jagten efter masseødelæggelsesvåben, udbredelse af demokrati eller for oliens skyld? I den forbindelse er det værd at bide mærke i, at USAs regering under Bush beviseligt løj hele 532 gange, da de hævede, at Saddam havde forbindelser til Al-Qaeda samt masseødelæggelsesvåben!

Om legetøj og pigers fravald af naturfag
Et eksempel på relevant, undersøgende, vidensgenerende og perspektiverende journalistik fra webmagasinet Forum, der bl.a. tilbyder ”viden om køn, ligestilling og dansk kvindehistorie” samt ”de nyeste forskningsresultater”. Her kan du læse om, hvordan piger og drenges legetøj i dag er som taget ud af 50′erne og 60′ernes børnekamre, mens 80′ernes kønsneutrale legetøj nærmest er helt forsvundet.

Røde lejesvende og censur
Det er blevet standard blandt markedstilbedere og borgerligt orienterede politikere at hævde, at DR er proppet til randen med røde lejesvende. En nylig konflikt viser dog igen-igen, at dette så langt fra er tilfældet. Faktisk er DR alt andet end rødt…
Til gengæld er DR nu så bange for sin egen skygge, at det mindste politisk ukorrekte pip, selv blandt indbudte gæster, sætter DR’s ledelse i en tilstand af ren panik.

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Mænd bliver også solgt… Da to muslimer blev til 20 høns

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juli 2009
M T O T F L S
« jun   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: