Kongehuset undtaget for kritisk journalistik

25. juli 2009 at 12:06 am Skriv en kommentar

Journalisten Trine Villemann spørger i en kommentar i fagbladet Journalistenhvorfor det er en historie, når Bendtsen eller Løkke har svært ved at skelne mellem ‘privat’ og offentligt’, mens dronningen og hendes mand kan pumpe danske skattekroner i deres helt private franske vinslot?

Vi har i Danmark en temmelig ukritisk presse, også når det gælder kongehuset. Ok. indrømmet, til tider giver bl.a. Ekstra Bladet den gas, f.eks. når de hænger prins Henrik ud for at være en tudeprins.
Men bortset fra disse oftest usmagelige udhængninger af en offentlig person, der, grundet hans jobbeskrivelse, ikke rigtig kan forsvare sig, ja så kniber det gevaldigt med en kritisk presse…også når det kommer til kongehuset.

Spansk presse derimod tør godt være kritisk i deres tilgang til netop det spanske kongehus. Her har pressen, ifølge Trine Villemann, kritisk dækket ”Juan Carlos’ forretningsforbindelser og den indflydelse, de udøver ved hoffet”. Også i Sverige har man dækket ”kong Carl Gustafs økonomiske op- og nedture på aktiemarkedet”. Men som Trine Villemann ganske rigtigt bemærker har størstedelen af pressen herhjemme mestendels ”travlt med at være ærbødige”.

Så mere kritisk journalistik tak. Hvilket især er det, et Center for Demokrati & Journalistik netop skal forsøge at sikre. Hvilket der i skrivende stund forsøges indsamlet de nødvendige økonomiske midler til. Måske der er nogen derude, der har for mange penge? Er det tilfældet, så kontakt venligst Polykromfonden, der koordinerer arbejdet med at etablere førnævnte Center.

Nu vi er ude med riven, bør også Shell, ‘udsættes’ for en gang kritisk journalistik. Det skylder vi os selv som kritiske borgere.

For ifølge Amnesty International er Shell ansvarlig for, at ”tusindvis af kilometer rørledninger og utallige oliebrønde dækker jorden og er i mange tilfælde ført tæt forbi lokalbefolkningens boliger, landbrug og vandforsyning”. Desværre lækker disse rørledninger og oliebrønde ret ofte, hvilket betyder et umenneskeligt svineri for den lokale befolkning.

Olieudvindingen har medført, at regionen i dag lider under massivt “administrativ forsømmelse, en smuldrende social infrastruktur, omfattende arbejdsløshed, socialt afsavn, ekstrem fattigdom, snavs og elendighed“. Ifølge UNDP er Nigerias regering såvel som olieindustrien ansvarlig for denne kedelige udvikling.

Siden 1976 har der været mindst 6.800 olieudslip. Dette har bl.a. betydet, at store dele af befolkningen i den olieproducerende del af Niger Deltaet er tvunget til at drikke, lave mad og bade i (olie)forurenet vand! De få fisk, der er tilbage i floden, indeholder desuden olie og alle mulige andre giftstoffer. Og landbrugsjorden er i store dele af området ødelagt af forurening, hvilket giver befolkningen alvorlige problemer med helbredet.

Men befolkningens bekymringer tages ikke alvorligt, hvorfor Shell fortsætter med at forurene de naturressourcer, der er befolkningens levebrød. Måske fordi vi i den rigere del af verden ukritisk fortsætter med at købe Shells produkter?

Du kan læse Trine Villemanns kommentar i Journalisten her.
Desuden kan historien om Shells modbydelige olieforureennde svineri læses
her.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Hvorfor et Center for Demokrati & Journalistik? De nye præster…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juli 2009
M T O T F L S
« jun   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: