Hvorfor særlig støtte til Radio 100FM?

19. august 2009 at 12:01 am 3 kommentarer

Den kommercielle og, skal jeg da gerne ærligt indrømme, set herfra ikke specielt interessante radiokanal, Radio 100 er lukningstruet. I hvert fald har Radio 100FM’s nuværende ejere ifølge Mediawatchlukket pengekassen i. Radioen har sat betalinger af regninger i bero, og kreditorerne har givet radioen måneden ud”.

Trist for investorerne, selvfølgelig. Men husker jeg rigtig, er ideen bag markedet, den i kapitalismen så højt besungne varedistributions- og indtjeningsmekanisme, jo at man investerer med henblik på afkast. Og hvis ens forretningsmodel viser sig ikke at være holdbar, tager man ligeledes tabet med samme stoisk ro, som havde man scoret kassen. Men her er måske noget, jeg har misforstået?

Jeg mener, at vi må hjælpe dem så meget, vi kansiger kulturministeren så pludselig til DR Nyheder. Hun vil, siger hun, derfor samle forligspartierne bag medieforliget og drøfte, hvad staten evt. kan gøre.

Ifølge kulturminister Carina Christensen selv, er hun nemlig ”meget optaget af, at vi har konkurrence til DR på radioområdet. Her er det Radio 100FM, som nu desværre står i en situation, hvor den kan gå hen og lukke“, som hun siger ifølge Mediawatch.

Personligt er jeg imponeret over, hvor imødekommende den siddende regering er overfor bestemte dele af det private erhvervsliv. For mens irakiske flygtninge, der ikke vil retur til det kaos, krigen i Irak har skabt – bl.a. på baggrund af Danmarks jagt på imaginære masseødelæggelsesvåben, slet ingen hjælp skal forvente, er der altså masser af hjælp til erhvervslivet.

Det fremgår dog ikke, om regeringen i denne sag vil give direkte erhvervsstøtte i form af kontante midler, eller om man alene vil ændre forretningsvilkårene, så det bliver nemmere for i hvert fald en bestemt kommerciel radio at operere i Danmark? Det bliver derfor spændende at se, om regeringen og kulturministeren vil støtte på samme vis, som man gjorde med privathospitalerne, hvor ikke mindst Løkke Rasmussen, i sin tid som sundhedsminister, sikrede overbetaling til disse.

Ifølge Mediawatch ønsker Venstres mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby, at ”der ikke kun er behov for fokus på 100FM”. Alligevel melder Mediawatch, at kredsen bag medieforliget ønsker en hurtig udbudsrunde om den sjette koncession, som Radio 100FM benytter, ”så radioen kan blive reddet fra konkurs”.

Under under alle omstændigheder, er det helt sikkert godt at være venner med og indenfor i varmen hos regeringspartierne (DF inkl.). For så kan man åbenbart sikres såvel hurtig sagsbehandling, når man f.eks. vil opføre en rutsjebane sammen med kæresten, som vi så det med Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Eller man kan modtage en højere betaling for sine ydelser, end det ellers var muligt, sådan som vi har set det med privathospitalerne.

Nu er regeringen og DF jo stor fortaler for ytringsfriheden. Jeg vil derfor gerne slå et slag for et Center for Demokrati & Journalistik. Med et sådan kan netop den for demokratiet så nødvendige debat samt ytringsfrihed sikres. Måske vi også kan komme på finansloven som privathospitalerne, eller opnå særlig støtte fra kulturministeren, sådan som det muligvis bliver tilfældet for Radio 100?

For øvrigt, er der nogen, der har undersøgt, om der er medlemmer i regeringen eller regeringspartierne (DF inkl.), der ejer aktier i Radio 100? Jeg mener, nu vi er i gang med at være kritisk, er det vel et relevant spørgsmål at stille! For hvis dét er tilfældet, er der jo tale om en helt særlig støtteordning, når en regering går aktiv ind i kampen for at rede en bestemt virksomhed!

Desuden…hvor er CEPOS egentlig henne i denne sag? Denne sammenslutning for tilbedere af markedet plejer da ellers nok at være på pletten, når der skabes ubalance i markedet, som f.eks. ved at sikre særlige gunstige vilkår for en bestemt radiostation. Så hvorfor denne tavshed…

For øvrigt er det en overvejelse værd, om problemet i virkeligheden er den, at der simpelthen ikke er noget væsentlig marked for private og kommercielle radioer? F.eks. oplyser DR, at deres andel af radioaflytning blandt unge ml. 12-39 år, er steget med 0,3 såkaldte sharepoint – til 56,9 procent fra første halvår 2008 til 2009. Hermed er de kommercielle radioer gået 0,3 point tilbage til 43,1 procent inden for denne ellers centrale lyttermålgruppe. Alligevel virker det virker som om, der med pine død skal være kommercielle radioer i Danmark, selv om virkeligheden måske er den, at der ganske simpelt ikke er et stort behov herfor. Er det tilfældet, er kulturministeren kamp for Radio 100 endnu en kamp mod vindmøller. Og den slags har ikke tidligere været nogen stor succes!

For øvrigt, hvis regeringen og kulturministeren har nogle millioner til overs, når de nu har sikret Radio 100, er der god brug for dem til et Center for Demokrati & Journalistik. Så hvis der er almen uddeling af kontante midler til alternativer til DR, kan vi altså sagtens bruge støtte. Og vi stiller os altså helt tilfreds med blot et par millioner…

Så kære Carina: du ringer bare, hvis det er!

Med venlig hilsen

Nalle Kirkvåg
Forhåbentlig kommende centerleder af Center for Demokrati & Journalistik.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Irakerne og bruddet med kirkens fredhellige rum Mere nej tak…til krigEN mod terror

3 kommentarer Add your own

 • 1. Rune  |  23. august 2009 kl. 2:31 pm

  Ja, hvorfor skal der være særlig støtte til Radio 100?

  Hvis de ikke kan overleve på markedsvilkår skal de selvfølgelig lukkes, men hvorfor er der ikke et marked; har lille Nalle tænkt over det?

  Kan det have noget at gøre med at folk tvinges til at finansiere DR og dermed deres “gratis” radio gør at der forekommer en crowding-out for private aktører?

  Hvis man tvang folk til at betale 3000 om året for tandstikker og derefter gav dem “gratis” væk, ville der så være et stort marked for private aktører?

  Hilsen en ond markedstilbeder (tilbeder? hvis kapitalisme er en religion, så må du hellere stoppe med at håne og spotte you know)

  Svar
 • 2. Nalle Kirkvåg  |  23. august 2009 kl. 3:33 pm

  “lille Nalle”?

  …anywho, hvorfor er det Regeringens opgave at sikre, at der er et marked for radio – oven i købet én bestemt radio?

  Ang. DR så er ideen med public service jo netop, at sikre en journalistik der er kritisk overfor magten, samt sikrer borgerne informationer på et oplyst grundlag om verden omkring os – både herhjemme og uden for landets grænser).

  Dette kan nemlig ikke alene overlades til markedet, da man jo her har ejernes interesser for øje.

  Derfor er der brug for DR (og TV2), også selv om der, som du skriver, er tvungen fælles finansiering.
  Dette gælder jo også i forhold til forsvaret, krigen i Afghanistan og Irak mv., som heller ikke alle er enige om eller tilhængere af. Således er vilkårene i et fællesskab, som en nation nødvendigvis må være.

  Svar
 • 3. Rune  |  23. august 2009 kl. 5:45 pm

  Du har helt ret. Det er ikke statens opgave at sikre et marked for radio – eller tv.

  Så luk og sluk for P1, P2, DR osv.

  Din skræmmevision om at kritisk journalistik ikke kan lade sig gøre med private aktører er også oldnordisk.

  JP og Politiken har den samme ejer. Vil du påstå de to aviser mødes i et ømt kram på alle emner for at tilgodese deres ejer?

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

august 2009
M T O T F L S
« jul   sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: