Regeringen bryder loven

14. september 2009 at 12:01 am 2 kommentarer

At det kniber med produktionen af kritisk journalistik er en af denne blogs løbende pointer. Heldigvis produceres der stadig kritisk, dvs. undersøgende, uddybende og perspektiverende journalistik, hvilket bl.a. kan høres i DR/P1s Orientering.

Her har ikke mindst Jesper Tynell gentagende gange påvist, hvorfor det er relevant og nødvendigt med en magtkritisk presse, der undersøger den enhver tid siddende regeringens politisk og administrative regeringsførelse.

Det seneste eksempel herpå, er Tynells indslag om et notat om krigsfanger i Afghanistan, som danske styrker overdrog til amerikansk varetægt i foråret 2002. Notatet, der pludseligt er dukket op i forbindelse med en retssag, som en af de tilfangetagne afghanere i øjeblikket kører mod den danske regering, viser, at man fra dansk side meget tidligt vidste, at der er betydelig forskel på, hvilke forpligtelser henholdsvis USA og Danmark har, når det gælder Genèvekonventionerne samt måden, vi skal behandle krigsfanger på.

Det er desværre ikke første gang, Jesper Tynell påviser usandheder samt ulovlig sagsbehandling fra den danske regerings side. Tidligere i år afslørede han f.eks. forhenværende beskæftigelsesminister (nu finansminister) Claus Hjort Frederiksens ulovlige praksis med forsøg, der fratager syge mennesker retten til sygedagpenge. En ret de ellers ifølge den gældende lovgivning netop har ret til.

Orienterings Jesper Tynell har desuden påvist, at Claus Hjort Frederiksen som beskæftigelsesminister har brudt ministeransvarsloven – ved at afgive usande oplysninger til Folketinget. Altså endnu et brud på gældende lovgivning…

For en regering der konsekvent slår sig op på opretholdelsen af lov og orden, er det ikke blot beklageligt men dybt pinligt, at en minister bryder gældende lovgivning.
Samtidig er det demokratisk problem, at Claus Hjort Frederiksen konsekvent blot nægter at udtale sig om sagen til pressen. Hermed stopper den for demokratiet så væsentlige dialog. For hvordan skal vi som borgere kunne sikres viden om f.eks. regeringens handlen og ageren, når en central minister konsekvent nægter at lade sig interviewe herom?

Denne form for damage control så vi også hos forhenværende statsminister Fogh Rasmussen, der længe konsekvent nægtede at udtale sig om krigen i Irak – i hvert fald til kritiske journalister.

Vi ser her altså tegn på en regering, der, sammen med deres støtteparti (Dansk Folkeparti), konsekvent nægter at påtage sig ansvar, når man bevæger sig på den forkerte side af gældende lovgivning. Vi ser altså her en regering, der aldrig tager fejl. Personligt kender jeg dog ingen mennesker eller institutioner, der aldrig tager fejl. Gør du?
Spørgsmålet er nu, hvor længe regeringen vil være denne udemokratiske praksis bekendt?

Og det stopper ikke her.
Ifølge Orientering har Hjort Frederiksen som beskæftigelsesminister benyttet 300-timers-reglen til ulovligt at standse udbetalingen af kontanthjælp til familier, der ifølge loven ikke er omfattet af reglen.

Beskæftigelsesministeren har også, i forbindelse med en bestilt undersøgelse hos SFI og Arbejdsdirektoratet, flere på hinanden følgende gange handlet i strid med gældende lovgivning.
Ifølge Orientering forsikrede Hjort Frederiksen ellers bl.a. Folketinget om, “at kammeradvokaten havde udtalt, at Hjort Frederiksen som beskæftigelsesminister lovligt kunne gennemføre et forsøg med aktivering af sygedagpenge-modtagere uden at spørge Folketinget om lov først”.
Dette viste sig langt fra at være rigtigt. Kammeradvokaten har derimod forklaret Orientering, at han aldrig har undersøgt, om det er lovligt at gennemføre forsøget.

Disse lovbrud rejser en række spørgsmål. Ikke mindst hvordan Hjort Frederiksen kan blive siddende som minister, når han gentagende gange faktisk har overtrådt gældende lovgivning? Dette skylder regeringen såvel som deres støtteparti, Dansk Folkeparti, stadig landets borgere en forklaring på.

Desuden skylder regeringen og Dansk Folkeparti borgerne en grundig forklaring på, hvordan disse lovbrud hænger sammen med, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, sammen med Socialdemokraterne (og SF?) igen og igen kræver strengere straffe for nogle lovovertrædelser – men altså ikke for andre lovbrud. Lad os derfor få at vide, hvorfor der ikke følger konsekvenser af regeringens egne lovbrud?

Det skylder magtens partier os alle en forklaring på.
For der gemmer sig vel ikke den simple forklaring, på ovenstående spørgsmål, at strengere straffe alene skal gælde de andre – men ikke for magthaverne?

En mere kritisk presse ville selvfølgelig grave yderligere i disse sager. Men indtil det sker, skal Orientering have tak for deres kritiske journalistiske indsats.

Ovenstående understreger blot, at der er god brug for et Center for Demokrati & Journalistik, der kan sikre en kritisk journalistik.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske helt automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Eksempel på kritisk journalistik Systembevarende kritisk journalistik

2 kommentarer Add your own

 • 1. Rune  |  14. september 2009 kl. 5:15 pm

  “Personligt kender jeg dog ingen mennesker eller institutioner, der aldrig tager fejl. Gør du?”

  Nalle Kirkvåg fejler da aldrig i ensidede politiserende angreb under et tyndt dække af “kritisk journalistik”.

  Mon ikke han bliver belønnet med fede subsidier post under en S-SF regering?

  Svar
  • 2. William  |  4. maj 2010 kl. 10:47 pm

   Til Rune:
   jeg er uenig med dig, hvordan kunne Nalle Kirkvåg have skrevet artiklen mere nuanceret? uanset om man stemmer på højrefløjen eller ej, så burde man være forarget over at Claus hjort kan fortsætte efter det Tynell bevidste i orientering. jeg tror ikke at CH har gjort meget for at overbevise os om sin uskyld, udover at komme med kommentarer i stil med “jeg er ikke talmagiker”

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

september 2009
M T O T F L S
« aug   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: