DR, kritisk journalistik og de indvandreDE

1. marts 2010 at 10:23 am Skriv en kommentar

Det er glædeligt, at DR endelig genopruster med kritisk journalistik! I mere end en dekade har DR ellers indkrænket mulighederne for kritisk journalistik og dermed for at levere den for demokratiet så nødvendige perspektiverende, undersøgende, relevansbaserede og analytiske journalistik. Men efter Michael Christiansens tiltrædelse som DRs bestyrelsesformand, synes nye tider endelig så småt på vej.

På en konference om Nyhedsjournalistik – hvad er meningen? d. 18. maj 2009 fortalte Christiansen i hvert fald, at de dele af nyhedsjournalistikken der rent faktisk undersøger, perspektiverer, er kritisk, debatskabende og videnproducerende, stort set er marginaliseret. Imens har en allestedsnærværende ‘journalistik’, der blot refererer og gentager andres budskaber, ”budbringernes budbringere” som Christiansen kaldte disse, næsten helt har overtaget nyhedsfladen.

Denne ‘journalistik’ fører i flg. bestyrelsesformanden til en form for spiraler, hvor det enten kører ned og ned og atter ned, som f.eks. med svineinfluenza, finanskrise og bristede boligbobler, eller opad og opad og atter opad, som f.eks. ‘her går det godt formidling’, vi-kan-købe-hele-verden, boligboble osv. Men hermed bliver mainstreamjournalistik, som Christiansen så korrekt har påpeget, selvrefererende og tendentiøs destruktiv.

Men nu tyder en del altså på, at DR er på vej i mod nye og, journalistisk set i hvert fald, mere kritiske tider. Og gudskelov og tak for det! For hvis ikke DR med deres licensindægter, som burde sikre DR mod markedets evige krav om profit, går foran og producerer et minimum af kritisk journalistik, hvem i alverden skal så ellers gå i front?

DR producerer da også kritisk journalistik. Og nej, her tænker jeg selvfølgelig ikke på det skandaløse ringe interview med Rigmor Zobel i DRs 21Søndag! Derimod har DRs nyhedsmagasin Orientering, der afdækker, analyserer samt går i dybden, fortløbende produceret i timevis af kritisk (radio)journalistik.

Men Orientering var endt i et af de marginaliserede journalistiske reservater, Michael Christiansen var inde på d. 18/5-09, hvor altså alt den kritiske journalistik efterhånden helt var blevet presset ud i. For DR har i mange år hellere ville bruge formuer på at producere X-Factor mv. end på kritisk journalistik.

Måske det var for at få Orientering ud af reservatet, at også de har været presset for at popularisere deres formidling – vist nok ud fra mantraet om, at journalistik for guds skyld aldrig må være kedeligt? Også her har det allestedsnærværende krav om at underholde vundet frem.

Heldigvis har faste lyttere af Orientering kunne fæste lid til f.eks. Jesper Tynells altid seriøse og vidensgenererende journalistik. Med denne perspektiverende, analytiske, undersøgende og relevante journalistik vandt Tynell da også meget fortjent journalistikkens store anerkendelse – Cavlingprisen i efteråret 2009. Og tillykke med det for øvrigt!!

Tynell vandt Cavlingprisen bl.a. ved at vise, hvordan Beskæftigelsesministeriet i en række sager har brudt loven, bestilt misvisende tal, slettet belastende dokumenter og vildledt Folketinget”. Bl.a. har ministeriet slettet 58 sagsakter fra Arbejdsdirektoratets journaler. Hermed har ministeriet på en lang række punkter forbrudt sig mod Offentlighedsloven – samt altså ulovligt forhindret offentligheden i at kontrollere regeringens arbejde!

For dem der gerne høre mere til, hvordan kritisk journalistik kan bedrives på et endog meget højt plan, kan det anbefales at lytte med her.

I 2010 har DR startet et nyt radiomagasin, P1 Dokumentar, der bl.a. har til formål dels at undersøge, afdække og dokumentere ”væsentlige samfundsproblemer”. Programmet ”insisterer på at finde svar, ansvar og løsninger på de problemer, der afdækkes. Missionen er at lægge nye oplysninger frem, der tvinger folk med magt og ansvar til at genoverveje og handle”, som det pragtfuldt ubeskedent fremgår af programmets hjemmeside. Desuden er programmets redaktion spækket med veluddannede og yderst kompetente medarbejdere, hvorfor der her er lagt op til seriøs og kritisk journalistik. Hvilket er alle tiders, det er lige, hvad der er brug for!

Desværre er det ret svært…det der kritisk journalistik. Hvilket også fremgår af en nærlytning af P1 Dokumentar. F.eks. kunne jeg lørdag d. 27 februar gentagende gange høre den upræcise og ekskluderende term indvandrere benyttet.

Men hvorfor egentlig lige netop benytte denne sproglige såvel ukorrekte samt ret unuancerede term? Disse såkaldte indvandrere er jo enten allerede ankommet til landet, dvs. for længst indvandret, eller de er efterkommere af til landet for længst indvandrede. Men ved igen og igen at benytte betegnelsen indvandrere, fastholdes en meget stor – og for øvrigt aldeles uhomogen gruppe mennesker – i en position, som var de stadig i gang med at indvandre til landet.
Men dette er jo slet ikke tilfældet, idet den indvandring der fandt sted, for længst har fundet sted.

Dette kan måske synes som en bagatel, men hvis man reelt ønsker at producere kritisk journalistik, skal denne jo netop perspektivere og sikre vidensgenererende journalistik – frem for at fastholde (også) sprogligt funderede fordomme.

Jeg får lyst til at henvise til medieforsker Rikke Andreasens betegnelse ”synlige etniske minoriteter”, der er en betydelig mere præcis beskrivelse af førnævnte (for øvrigt aldeles uhomogene) gruppe.
Ok. vil en og anden helt sikkert tænke, det er sgu’ da ikke til at sige, hver gang vi dækker dette område. Men ideen med kritisk journalistik er jo netop, at man ikke reproducerer nemme løsninger, der blot gentager frem for at perspektivere samt undersøge og afdække!

Jeg bed desuden også mærke i betegnelsen ”indvandrebander”, flere gange blev brug i udsendelsen. Men hvorfor nu det, når Orientering flere gange har slået fast, at der faktisk ret sjældent er tale om etnisk ‘rene’ bander?

Som journalister såvel som borgere i et demokrati mangler vi måder til, hvorpå vi kan overskride de sproglige udfordringer og barrierer, der ligger i konflikter mellem f.eks. forskellige kriminelle grupperinger. Hvordan det konkret skal ske, må der så eksperimenteres med. Hvilket er blot en grund til, at vi har brug for Et Center for Demokrati & Journalistik, hvilket Polykromfonden forsøger at etablere.

Skal DR generelt reelt levere kritisk journalistik, og skal P1 Dokumentar konkret leve op til deres ellers meget flotte(!) målsætning, må det som minimum være et krav, at der benyttes et betydeligt mere nuanceret sprogbrug. For ellers er der ikke tale om kritisk journalistik!
Og det er altså ikke muligt ”at finde svar, ansvar og løsninger på de problemer, der afdækkes”, når der f.eks. stadig sprogligt diskrimineres.

Alt dette knytter an til begrebet om realitetsmagt, som forskerne Kurt Aagaard Nielsen, Birger Steen Nielsen og Peter Olsén med inspiration fra den tyske filosof Herbert Marcuse har introduceret i Danmark.

Idealet med kritisk journalistik er nemlig, at pressen løbende skal påpege, afsløre og udfordre alle de (inkl. sproglige) magtpositioner, der f.eks. ønsker at fremstå som objektive og dermed indiskutable. Dette kræver en konsekvent magtkritisk vinkling, hvor realitetsmagten altså udfordres. Men dette er ikke muligt i forhold til bl.a. integration, bandekrige og etnicitet, med mindre der f.eks. sker en tilpasning af sproget, således at der knyttes an til virkeligheden…og ikke til uvirkeligheden – jf. indvandrede kontra indvandret!

Heldigvis kan denne blogger stille med såvel hjælp, vejledning og konkrete ideer til, hvordan f.eks. P1 Dokumentar kan efterleve idealet om at undersøge, afdække og dokumentere ”væsentlige samfundsproblemer og insisterer på at finde svar, ansvar og løsninger på de problemer, der afdækkes”.

Afslutningsvis vil jeg gerne lykønske DR for deres satsning med P1 Dokumentar, der bestemt synes at love mange fremtidige gode muligheder for kritisk journalistik i DR.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske helt automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Introduktion til kritisk journalistik Politi, propaganda og skrøner…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

marts 2010
M T O T F L S
« feb   apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: