Politi, propaganda og skrøner…

22. marts 2010 at 2:14 pm Skriv en kommentar

Et propagandistisk indslag for det danske politi i P1 Morgen, viser, at der endnu er ganske langt vej til en kritisk journalistik – også i DR.

Professor Henrik Stevnsborg var gæst i dagens P1 Morgen. Han var inde ikke blot for at reklamere for hans nye bog Politi 1682-2007, men også for at propagandere for dansk politi. Han brugte i hvert fald en del tid på at fortælle, hvordan dansk politi er hele Danmarks politi, samt at det der adskiller politiet af i dag fra enevældens politi, er, at i dag er det netop vores alle sammens politi. Desværre blev denne påstand ikke det mindste udfordret af programmets vært.

At det er en skrøne, at politiet er hele folkets politi, er der masser af eksempler på. F.eks. viser sagen om den formodentlig ulovlige aflytning af Greenpeace, selv om Københavns Politi alene vil indrømme to tilfælde, at det ikke er alle, dansk politi beskytter helt så meget, når det kommer til stykket.

Også anholdelsen og varetægtsfængslingen af tre Greenpeaceaktivister, der kom ind til klimatopmødets gallamiddag i december, viser, at ikke alle kan regne med politiets beskyttelse. Som redaktør Rune Lykkeberg påpegede allerede i januar i Information, var varetægtsfængslingen af de tre Greenpeaceaktivister en reaktion på, at Københavns Politi følte sig latterliggjort. Greenpeace havde jo netop med deres aktion vist hele verden, at Københavns Politi ikke havde styr på sikkerheden. En bil med skiltet ”Greenpeace Delegation”, samt en nummerplade der endte på 007, havde ikke fået politiet til at reagere. Og først da de tre aktivister træk deres banner frem, skred man til pludselig handling.

Dette fik Per Larsen, nu pensioneret talsmand for Københavns Politi, til himle op om, at man ikke ustraffet sådan udfordrer sikkerheden, samt at slå fast, at det kunne jo have været selvmordsbombere. Hvad det jo ikke var…men altså blot en ikke-voldelig aktion, faktisk lige som ham der Gandhi, der jo ellers er ret populær.
Men som Lykkeberg påpeger, kan det jo ”aldrig blive Greenpeace’ problem, at selvmordsbombere kunne være kørt lige ind i det gode selskab, men det blev det. Politiet fuldbyrdede parodien ved at kræve aktivisterne varetægtsfængslet, og de fik medhold af dommeren…”. Man skal nemlig ikke latterliggøre dansk politi, for så er det slut med venligheden, så er det slut med at være hele folkets politi.

En række klimaaktivister har i det hele taget fået det danske politis manglende kærlighed at føle. Således er bl.a. syv aktivister i Københavns Byret fornyeligt blev tiltalt bl.a. for ”at planlægge voldelige aktioner under topmødet, der indebar groft hærværk, grov forstyrrelse af ro og orden, samt vold med forskellige genstande kastet mod politifolk ”.
Desværre havde politianklageren meget belejligt glemt at præcisere tid og sted for de påståede ulovligheder. Dette førte bl.a. til, at retsformanden insisterede på, at et anklagepunkt røg ud (”forstyrrelse af forsyning”), ligesom politianklageren måtte bedyre, at det i løbet af sagen ville stå klart, hvad resten af tiltalen nærmere dækker over. Anklageren måtte desuden præcisere, at ”lovovertrædelserne aldrig blev til noget, selv om de planlagte aktioner fandt sted – dog uden de tiltalte, der var anholdt forinden”.

Men hvorfor fik professor Henrik Stevnsborg i P1 Morgen så bare lov til at blot at propagandere løs for dansk politi? Hvorfor fik han lov til at fortælle, at dansk politi er hele Danmarks politi, vores alle sammens politi, når nu ovennævnte eksempler viser, at det stik modsatte også er tilfældet? Ja, det er jo et godt spørgsmål, som programmets redaktionsleder Tor Arnbjørn eller P1s kanalredaktør Anders Kinch-Jensen måske kan svare på…?

Hvordan omtalte indslag passer sammen med P1 Morgens programerklæring om at give lytterne ”perspektiv, debat og et stærkt journalistisk fokus”, er svært at se herfra. Men i hvert fald er det blot endnu et eksempel på, at myten om at DR er fyldt til randen med røde lejesvende, intet har på sig!

Vinklen på P1 Morgens indslag var for øvrigt, at politielever skal lære af historien, hvorfor de skal lære denne at kende. Alt sammen en rigtig god ide!
Men som det fremgår af Information, skal politieleverne f.eks. ikke lære at kende til, hvordan en urobetjent under urolighederne på Nørrebro i København d. 18. maj 1993, spurgte en demonstrant: kan du huske Benjamin?.

På spørgsmålet om, hvorfor professor Henrik Stevnsborg ikke har medtaget denne begivenhed i hans bog Politi 1682-2007, svarer han, at ”det burde jeg måske også (…). Jeg er jo klar over, at det er en historie, der bliver nævnt hver gang, der er sammenstød mellem politi og demonstranter, Det er jo ikke, fordi jeg bevidst forsøger at male et skønmaleri af politiet. Jeg har for eksempel også skrevet en del om den kritik, der var af uro-patruljen og andre problematiske grupper inden for politiet. Det handler for mig netop om, at de nye politielever skal lære af de fejl, der er blevet begået”.

Men det svar bliver man jo ikke meget klogere af. For hvordan skal man kunne blive klogere på historien, hvis kun dele af denne fortælles? Her var det da oplagt, at P1 Morgen havde benyttet sig af kritisk journalistik og spurgt direkte ind til også denne problematik. Ikke fordi Stevnsborg skal grilles eller noget, tværtimod! Men fordi dette havde givet lytteren mulighed for det ”perspektiv” P1 Morgen hævder, at de vil levere til lytterne.

Dette er blot endnu et eksempel på, hvorfor der er så god brug for et Center for Demokrati & Journalistik, så der kan sikres kritisk journalistik her til lands.

Er du interesseret i at følge med i denne blog, tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske helt automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

DR, kritisk journalistik og de indvandreDE Positive aspekter ved negativ tænkning

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

marts 2010
M T O T F L S
« feb   apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: