Danskernes Akademi

16. juli 2010 at 2:40 pm Skriv en kommentar

Kritisk journalistik har til formål at oplyse og generere viden, så vi som borgere i et demokratisk samfund kan tage kritisk stilling, så vi kan vælge de bedste politiske repræsentanter til at forme samt styre vores land.

Desværre er pressen ikke overvældende god til at producere denne her form for journalistik. Her gælder først og fremmest dogmet om, at konflikt altid er godt, f.eks. ved at sætte to politikere af modsat politisk observans til at småskændes, hvilket ofte ses i den elektroniske presse. For gud forbyde da at en journalist selv skal udfordre en kilde, ved at stille reelle kritiske spørgsmål…samt afkræve svar på de stillede spørgsmål.

Heldigvis er der masser af det kritiske, selv om man godt nok skal lede længe efter det. Et eksempel er DRs programrække, Danskernes Akademi, der har til formål at oplyse og gøre alle, der lytter med, klogere på mangt og meget.

Her kan man f.eks. høre om den pressede velfærdsstat, om overvågning på internettet eller om, hvordan undervisningsmetoder er mindre afgørende end det gode forhold mellem lærer og elev. Og det er blot nogle meget få af de emner, det vrimler med på Danskernes Akademi.

Selv blev jeg meget klogere, da jeg, stik imod hvad jeg har lært i skolen, hørte en udsendelse om, hvordan indførelsen af demokratiet i Danmark, langt fra var så fredeligt, som vi ellers har lært. For der skete altså meget mere, end at Frederik den 7. blot fredelig overdrog magten til landets mest fremmelige borgere.

For myten om demokratiets fredelige indførelse i Danmark, er altså noget værre sludder. Grundloven fra 1849, var nemlig kun gældende for formuende mænd over en vis alder. Kvinder1 og tyende, som disse hed før au pair pigerne kom til landet, samt arbejdere og bønder, var derimod helt uden for politisk indflydelse. De kunne ikke stemme eller stille op til valg, dette kunne alene før omtalte formuende mænd. Så mere end demokrati var der tale om parlamentarisme, dvs. en magtdeling ml. kongen, adelen og det formuende borgerskab.

Grundloven udløste også en blodig borgerkrig. Dette og meget mere fremgår af førnævnte udsendelse hvor Ove Korsgaard, professor ved Institut for Pædagogik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, fortæller om, hvordan det faktisk foregik, da Danmark skulle indføre folkestyre.

Med Danskernes Akademi, der for tiden kan høres som sommerserie på P1, får vi ægte public service for vores licenspenge. Og selv om det ikke er egentlig kritisk journalistik, er det ikke desto mindre kritisk…i den forstand, at det er oplysende og vidensgenererende. Og tak for det til DR. For det er jo ellers ikke ligefrem den vej, udviklingen går i disse dage!

Du kan høre hele udsendelsen om “Folkestyre, folkeoplysning og folkehøjskole“, hvis du trykker på dette link

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

———————————————————————————

1
Kvinder og tyende fik fik først stemmeret til Folketinget og Landstinget i 1915! Og først i slutningen af 70’erne fik unge på 18 stemmeret…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Vold mod og import af giftefærdige kvinder Karaktermordsjournalistik

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juli 2010
M T O T F L S
« jun   aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: