De røde lejesvende

27. september 2010 at 10:12 pm 3 kommentarer

Påstanden om de røde lejesvende i DR er nu blevet gentaget så mange gange, at det efterhånden fremstår som en indiskutabel sandhed. Senest har man kunne se, hvordan Jagten på de røde lejesvende igen er sat ind. Og sidste år var det Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, der var ude med kritik af DR – og deres dengang kommende dramaserie Borgen. For denne ville blive, sagde Espersen, ”tilrettelagt af Danmarks Radios de røde lejesvende – personificeret af selveste den røde mester, Ingolf Gabold”.

Godt nok har Espersen slet ikke set Borgen, men den slags detaljer betyder ikke noget. Ifølge Espersen mener Gabold nemlig, at ”de højreorienterede er magtgale, korrupte, uden social ansvarlighed, ufølsomme, klima-benægtere og racistiske”, mens ”de venstreorienterede er alt det modsatte”.

Påstanden om de røde lejesvende er faktisk ikke ny. Tilbage i 1968, det nok så udskældte år, fik DRs Ole Andreasen f.eks. dom for, at han ikke var en sådan en. Senere gjorde han karriere i Venstre – bl.a. i Europa-Parlamentet.

Ikke mindst P1 har været udpeget som arnested for de påståede røde lejesvende.
F.eks. hævdede Kenneth Plummer, før hans tiltræden som DRs generaldirektør, at P1 var i ”politisk ubalance, var for ”anti-amerikansk” samt ”for kritisk over for de politiske partier, der ligger til højre for midten”. Hvordan dette præcist kom til udtryk, fik vi dog aldrig rigtigt nogle eksempler på.

Det er en ofte brugt misforståelse, at det at være kritisk, også er lig med at være venstreorienteret. DRs børne- og ungdoms-tv er tit blevet nævnt i den forbindelse. Men ifølge Helle Strandgaard Jensen(1) var DRs børne-tv i 70’erne ikke egentlig venstreorienteret. I et interview til Information forklarer Strandgaard Jensen, at der godt nok var ”eksempler på, at man prøvede at opfordre børn til at stå fast på deres ret – fortælle dem, at de har rettigheder, og at deres meninger også tæller”. Hermed var udsendelserne nok ”antiautoritære og kritiske(…). Men spørgsmålet er, om man kan kalde det at være kritisk og selvreflekteret for venstreorienteret. Børneorienteret er i virkeligheden et bedre ord til at beskrive det”.

DRs børneperspektiv i 70’erne var helt nyt…og kritisk i forhold til, hvad det vil sige at være barn. Når børneperspektivet dengang var kritisk, var det bl.a. pga. opgøret med datidens normative forestillinger om ikke mindst det velopdragene og lydige barn. Alligevel blev ”antiautoritære og kritiske“ udsendelser altså konstant udlagt som venstreorienterede.
Dette gjaldt ikke mindst Erhard Jacobsen (CD) og hans lobbyvirksomhed m. Aktive Lyttere og Seere. Herfra blev DR konstant kritiseret for at misbruge statsmonopolet til ensidig venstreorienteret propaganda. Og det er faktisk denne påstand, som Jagten på de røde lejesvende m.fl. igen og igen knytter an til.

Faktisk er det tydeligt, at det at være kritisk, alt for ofte ukritisk udlægges som lig med at være venstreorienteret – og dermed ’ubalanceret’ (jf. Plummer). Desuden er påstanden om kritisk = venstreorienteret ofte et benyttet middel til at kortslutte kritik, bl.a. ved at flytte fokus over på modstandernes påståede ekstremistiske synspunkt.

Anders Fogh Rasmussen kaldte f.eks. forældre, der ved Folketingets åbning i ’06 demonstrerede mod nedskæringer på daginstitutioner og skoler, for ”socialistiske ballademagere”.
Endnu et eksempel gælder journalisten Günter Walraff, der i 70’erne afslørede boulevardavisen BILD-ZEITUNG som arnested for en direkte løgnagtig journalistik. Men trods disse afsløringer fandt Walraff det alligevel nødvendig at påpege, at han ”afskyr vold og terror”. Dette fordi der ifølge Walraff (også dengang) var ”et klima, hvor den demokratiske kritik bliver mistænkeliggjort og rykket hen i nærheden af terrorismen”(2). Hvilket jo er ret tankevækkende…

Men en påstand bliver jo ikke rigtig af, at den gentages igen og igen. Det kommer f.eks. DR-journalisten Lone Kühlmann ind på i en artikel i Information, hvor hun konstaterer, hvordan højrefløjen i dansk politik gang på gang hævder, ”at især DR befolkes af undergravende venstreorienterede elementer”.

Faktisk vrimler det med borgerligt orienterede journalister mv. i DR. Åbenbart er dét helt ok. Nævnes kan i flæng Uffe Ellemann, Per Stig Møller og ham der Morten Løkkegaard. Lone Kühlmann er ligefrem nået frem til ”den kætterske tanke, at TV-Avisen i en periode simpelthen var rugekasse for Venstre-talenter”. Og senest er Mette Bock, tidligere direktør for DR Programproduktion blevet opstillet for Liberal Alliance.

For tiden er DR så bange for sin egen skygge, at DRs generaldirektør, Kenneth Plummer, fluks gav Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard en “uforbeholden undskyldning”, fordi litteraten Isak Winkel Holm i P1 programmet Sproglaboratoriet havde sagt, at Pia Kjærsgaard havde sagt, at “indvandrere formerer sig som rotter”. Dette har Kjærsgaard åbenbart aldrig sagt, hvilket altså fik Plummer, der tydeligvis kender sin plads, til uforbeholdent at undskylde…

Men dét er bestemt ikke standardprocedure, oplyste DRs lytter- & seerredaktør, Jacob Mollerup. Den slags sker faktisk “ret sjældent – og typisk i sager, hvor nogen virkelig er blevet omtalt urimeligt,” udtalte Mollerup til Dagbladet Information.

Men her stopper sagen ikke. Citatet bliver først berigtiget – og siden slettet, (dvs. bortcensureret) fra Sproglaboratoriets hjemmeside. Og som om det ikke var nok, bliver selve berigtigelsen efterfølgende også slettet, da denne ifølge Information heller ikke passede Ole Hyltoft, Dansk Folkepartis repræsentant i DRs bestyrelse, som havde sat hele sagen i gang.

Hermed blev Holms pointe om ”skadedyrsmetaforer i en politisk kontekst” altså censureret fra hjemmesiden… Hvilket var emnet, Holm var i Sproglaboratoriet for at snakke om. Og på den måde kan DRs lyttere heller ikke mere høre, at det faktisk var Mogens Glistrup, der havde sagt, at “muslimer formerer sig i landet som rotter.

Hvordan det kan være DRs generaldirektørs opgave at undskylde for Isak Winkel Holms udtalelser, står stadig hen i det uvisse. Men det kan næppe være derfor, at Kjærsgaard tidligere har udtalt, at Plummer “generelt forekommer mig noget bovlam og konfliktsky”.

Til gengæld har Pia Kjærsgaard aldrig sagt fra overfor partifællen Mogens Camre, som i 2001 f.eks. sagde, at “alle vestlige lande er infiltreret af muslimer. Nogle taler pænt om os. Men de venter kun på at blive nok til at få os fjernet”. Men den slags er det åbenbart ok. at sige…oven i købet fra talerstolen på en af partiets kongresser.

Med kritisk journalistik er fokus på demokratiunderstøttende journalistik. Hermed følger et opgør med, at kritik ofte afvises, enten i form af kynisk pragmatisme eller, som led i kulturkampen, ved at diskussionen opdeles i et ’enten eller’ – f.eks. for eller imod den såkaldte krig imod terror, ‘de fremmede’, globalisering, ‘dem og os’, for eller imod de røde mv.

Problemet er, at når bl.a. kritisk journalistik udlægges som et synonym for det venstreorienterede, ”overlades menneskers subjektive ubehag til populismens moraliserende former for holdningsfundamentalisme” (3). Men som journalister, der vedkender os som del af den fjerde statsmagt, må vi afvise denne afvisning af kritik. Det er det, jeg kalder for realitetsmagtens overmagt.

Spørgsmålet er så, om også denne journalistiske praksis vil blive afvist som blot noget for røde lejesvende? Ja, det må tiden vise…

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Kilder:
1. Helle Strandgaard Jensen:Tv til børn. En analyse af Danmarks Radios Børne- og Ungdomsafdelings programpolitik og produktioner 1968-1972” – se evt. her.

2. Günter Walraff: Afsløring – manden der var Hans Esser (Informations Forlag, 1977).

3. Birger Steen Nielsen & Kurt Aagaard Nielsen: Deltagelse som kritik – fra Henrik Kaare Nielsen & Finn Horn: Kritik som deltagelse, (Klim, 2006).

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Forargelsesjournalistik Det der liberal noget…

3 kommentarer Add your own

 • 1. lars vedel  |  28. september 2010 kl. 10:01 am

  det der foregår i udsendelsen “de røde lejesvende” er kulturkamp, men ikke kulturkamp på den gode måde. Den gode måde er gennem dialog. Det der sker lige nu er profilering af gamle Notkin artikler og så er det et udtryk for de øjeblikkelige sejrherrers logik. Personligt er jeg ked af den tendens der er til benægtelse af tidens kultur.

  Svar
 • 2. T. All.  |  21. maj 2011 kl. 8:04 pm

  Udemærket artikel. Ærgerligt at det har så svært ved at sive ind hos de tykpandede højredebattører, der fremmest af alle kører på denne selvindlysende påstand om Danmarks Radio som et selskab af ræverøde kommunister.
  Ser man programmer som Deadline, og andet, forebekommer det at der rent faktisk er en overrepræsentation af borgerlig tankegang. Som når for eksempel der kommer en ærkeborgerlig ekspert ind som eneste ekspert på det pågældende emne. Bl.a. var der en ekspert i deadline der sad og sidestillede nazisme og kommunisme, og fremlagde lign. analyser, der hører hjemme et godt stykke ude til højre.
  Og så deres dokumentarer om Oktoberrevolutionen. Det mest ubalancerede, løgnagtige hø, nærmest halvt hentet fra Bent Jensen og co.

  Svar
 • 3. Den neoliebralistiske samfundsmodel? | Kritisk Journalistik  |  24. oktober 2013 kl. 3:20 pm

  […] er der jo vel næppe nogen, der mistænker DJØF for at være de rødes fortrop, sådan som DR fx ofte beskyldes for, fx i udsendelserne om De Røde Lejesvende. DJØF organiserer jo embedsmænd og kvinder over det […]

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

september 2010
M T O T F L S
« aug   okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: