Endelig kritisk journalistik?

12. februar 2011 at 1:31 am 2 kommentarer

Her på bloggen kritiserer jeg ofte og gerne den eklatante og konsekvente mangel på kritisk journalistik, der præger dette selvtilfredse land. Også derfor er det mig en stor fornøjelse, når nogen hævder, at nu skal det være anderledes, at der altså skal andre boller på suppen. Nu ved alle jo, at ord er taknemmelige, så derfor skal den slags udmeldinger altid tages med et gran salt. Men det er tilladt at håbe, at disse gyldne løfter denne gang rent faktisk realiseres.

Løftet omhandler et kritisk kulturmagasin, Kulturkøbing på DR2, der sendes for første gang d. 17.2. I flg. programmets yderst flatterende reklameomtale, så kan vi forvente ikke mindre end “en kritisk og debat-skabende tilgang til kunsten, kulturen og til kulturens bagmænd og magthavere”. Det er i hvert fald hvad Arne Notkin, der er kanalchef på DR2, citeres for. I flg. ham er førnævnte nemlig kendetegnende for DR2. Dette er vi nok en del, der undrer os over; for hvor er det lige, at “en kritisk og debat-skabende tilgang til kunsten” skal findes på DR2? Nå, men lad nu det ligge.

Adrian Hughes er vært på programmet. Han kendes fra Smagsdommerne, der vel næppe er et af de programmer, som Notkin tænker på, når han fremfører, at DR2 har “en kritisk og debat-skabende tilgang til kunsten“? For i det program er det jo nærmest en kvalitet at vide så lidt som muligt om de emner, man er omkring i dette små sludrende program. Og hvordan dét lige skal ses som kritisk, har jeg i hvert fald meget svært ved at se.

Oplægget for Kulturkøbing på DR2 er i flg. DR2, at “kritikere mener, at dansk kunst gentager klicheer og bekræfter publikums vaneforestillinger. De mener også, at for megen kunst henvender sig til sig selv og en snæver inderkreds, og er i lommen på de institutioner, som støtter den”. Hvem disse kritikere er, står dog hen i det uvisse.

Men det tyder på, at det igen er, hvad jeg vil kalde borgerskabets småfornærmede kritiske røster. Dvs. dem der endnu ikke er vænnet sig til, at ‘deres side af salen’ har haft den politiske magt i de sidste ca. ti år. De er derfor konstant ude med riven efter den venstreorienterede konspiration, de ser alle steder…også inden for kunst og kultur, der ofte anses for elitært og imod folkets interesser.
Om kritikken denne gang rettes mod deres ‘medkompetanter’ hos Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative, der altså har regeret landet siden 2001, bliver ret så spændende at se i dette nye og forhåbentlige kritiske og debat-skabende program.

De kritiske røster der i hvert fald deltager i programmet, er bl.a. den liberalistiske blogger Mikael Jalving, sociologen og forretningsmanden Henrik Dahl, Anna Libak, Weekendavisens litteraturredaktør, den konservativt-liberalistiske debattør Dennis Nørmark samt Jakob Levinsen der er kulturredaktør på JyllandsPosten. Tilsammen har de i et årti hamret løs på, hvad de opfatter som den kultur elite, der holder ægte og folkelig kunst og kultur ude af det parnas, som udgøres af de kulturradikale og de venstreorienterede. At samtlige de førnævnte selv udgør en betydelig del af en kreativ/kultur eliten, synes der dog konsekvent at blive set bort fra…

Kulturkøbing stiller en række relevante spørgsmål, bl.a. om hvorvidt, vi skal have “museums-stop nu”, om kunstens succes kan og skal måles på responsen fra “en meget lille og lukket klike af kunstnernes venner og faglige bekendte”, samt om vi i Danmark “efter 40 års kunststøtte debat overhovedet [er] blevet bedre til at bygge bro mellem kunsten og dem der skal bruge den”? Alt sammen jo meget relevante spørgsmål at stille…ikke mindst på public service tv!

Spørgsmålet er, om det er Jagten på de røde lejesvende all over igenigen? For i sit oplæg, minder Kulturkøbing desværre meget om netop Jagten på de påståede røde lejesvende. Her var det nemlig også en række borgerligere kritikere (af DR), der fuldstændig ukritisk fik lov til at hævde, at DR engang(?) havde været proppet til randen med røde lejesvende. En påstand der aldrig reelt blev efterprøvet, men som blot netop blev ved påstanden. Og klapjagten på de røde var altså noget makværk, idet man ikke forholdt sig kritisk til sin tese, men i stedet for var mikrofonholdere for en række aktører, der har dyrket klapjagt på de røde i 30-40 år…uden nogen sinde at reelt have ført bevis for sin påstand.

For det blev jo aldrig sagligt påvist, at DR (engang?) vrimlede med de her røde lejesvende. Som seere fik man blot at vide, at der var mange, der var røde. Ok., men hvad betyder det her med mange? Er dét ti, tyve, 500 eller 10.000? Og hvor mange % ud af DRs samtlige medarbejdere gennem +40 år, var og er egentlig røde? Dét fik vi heller intet svar på. Så hvordan kan man hævde, at der er tale om et seriøst dokumentarisk program, når vi end ikke oplyses konkret om, hvad mange er? Dét står stadig hen i det uvisse. Ligeledes gør, hvorfor det egentlig var så skrækkeligt med de her påståede mange røde…

Men måske det bliver anderledes med Kulturkøping – og ikke blot pga. den fikse og mundrette programtitel? For jeg kan jo faktisk være så heldig at tage fejl. Måske bliver dette reelt et kritisk program. Dvs. et program der ikke blot påstår, men som faktisk afprøver, samt er kritisk over for sin egen præmis, som dermed sættes til debat. Well, jeg vil i hvert fald tillade mig at håbe herpå! Og med den nyudnævnte generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, der konstant stiller os alle i udsigt, at nu skal DR “fokusere på indhold og kvalitet. DR skal have en skarpere profil, og vi skal ind til kernen”, er det håb ikke helt ude i skoven… I flg. Rørbye Rønn betyder det f.eks. “at vi ikke skal have flere nyheder, men at de skal være bedre”. Hvilket jeg jo kun kan tilslutte mig.

Hvis du ikke kan vente, men stadig ønsker kritiske vinkler, kan Kvinfo.dk varmt anbefales. I det seneste nr. kan du bl.a. læse om Klovn – the Movie, hvor det lige hævdes, at de traditionelle maskuline præstationskrav afmonteres. I flg. artiklens meget begejstrede forfatter (Marie Louise Kjølbye) er “drengerøven kort sagt den moderne mand, der vil have det hele, og som står ved sin lyst – bare ikke over for kæresten. Han ser sine egne behov som legitime rettigheder og betragter i grove træk løgn og hykleri som simple maskuline overlevelsesstrategier i en retfærdig kamp mod urimelige samfundsnormer og uforståelige kvindekrav“.

Hvorfor dette er ønskværdigt for den moderne mand, forstår jeg nu ikke. For er Casper og Frank i virkeligheden ikke blot et par røvhuller, der rager vildt til sig, som ikke tager ansvar, samt for øvrigt ikke er spor morsomme? Nå, det sidste er jeg nok en af de få, der mener, nu hvor hele 700.000 har købt billet til denne fjollede film…

Marie Louise Kjølbye finder, at det er filmens postulat, at det “er idiotisk at være seksuelt tro mod sin kæreste, når det nu er sjovt at jagte andre damer også”. For, som hun skriver, “hvorfor tale sandt, når det nu er lettere at lyve sig ud af en pinlig situation? Ja, hvorfor i det hele taget tage hensyn til andre, hvis de står ens lyster i vejen? Sådan gør kun kedelige småborgere, der ikke selv tør få sig et liv“.
Om dette er ironisk, debatterende eller bogstaveligt ment, er jeg faktisk i tvivl om, men interessant er det. Du kan læse hele Kjølbyes artikel på Kvinfo her.

Desuden kan du læse en artikel om Wikileaks-stifteren Julian Assange, der bl.a. diskuterer, hvorvidt Assange blev lokket i baghold af to kvinder, ‘”der var seksuelle lokkeduer, der fik ham i fedtefadet, så han blev buret inde”, eller om der er tale om “mænds retssikkerhed versus kvinders ret til seksuel selvbestemmelse. Og om en statsfeminisme nogle mener er gået for vidt“. Også ret spænende…samt en anden vinkel, end den der ellers dominerer i pressen.

Og hvis det ikke interesserer dig, er der en artikel om Margrete Bose, den første danske kvindelige professor, samt en hel linkterminal, hvor du kan læse en lang række historier…bl.a. om , at flere unge mænd end kvinder vil giftes. Du kan læse et kritisk opgør med hyldesten af de stereotype mænd fra rock-branchen – trods deres åbenlyse narkomisbrug og forældede kvindesyn. Eller hvad med artiklen om, hvordan jødiske, barnløse par af en rabbiner advares mod at få et reagensglasbarn insemineret med donorsæd fra en ikke-jøde? Ja, der er masser af give sig i kast med. Men pas på; disse sidstnævnte artikler er alle på udenlandsk!

Mere kritisk journalistik er målet med denne blog. At der er brug for nye tilgange til at bedrive meget mere kritisk journalistik, forekommer mig veldokumenteret. Ideen er bl.a. at etablere et forskningsforsøg…en slags praksisforskning, hvor man flytter laboratoriet ‘ud i virkeligheden’ for dér at afprøve, hvordan der kan produceres en kritisk journalistik.

Målet er også at sikre, at der ét sted kan samles links og overblik over den kritiske journalistik (jf. ovenstående), der trods alt produceres i dette land. Med f.eks. en hjemmeside for kritisk journalistik, kunne dét være stedet, hvor dét sker. Alt dette og meget mere er målet for et kommende Center for Demokrati & Journalistik.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Vov sagde den vagthund Hvorfor denne forskel på kvinder og mænd?

2 kommentarer Add your own

 • 1. Ramon Harud  |  18. februar 2011 kl. 3:47 pm

  Det var et langt indlæg på baggrund af en programomtale. Jeg kan vel godt være lidt grov og sige, at du må have læst programomtalen med en vis forudindtagethed. I hvert handlede første udsendelse slet ikke om rød vs. blå, kulturradikale eliter eller neo-rindalisme, men nøjedes med at forholde sig kritisk til det kulturpolitiske prioriteringsmønster, der betyder, at vi bruger langt flere penge til rammerne for kunsten, end vi bruger på kunsten selv.

  Formen var måske en smule let, og man kan ærgre sig over, at første udsendelse aldrig nåede længere end sin egen præmis, der i øvrigt blev noget ukritisk fremlagt. Men jeg synes alligevel, det var interessant og egentlig også ganske underholdende. Det må journalistik også gerne være af og til.

  Jeg ser frem til at læse din oplevelse af udsendelserne på et tidspunkt.

  Svar
  • 2. Nalle Kirkvåg  |  18. februar 2011 kl. 4:02 pm

   Hej Ramon
   Du har ret, jeg læste en foromtale, der gjorde mig nysgerrig og spændt. Men jeg har nu heller ikke kunne undgå at se den massive foromtale af programmet på DR2, hvorfor jeg fandt anledning til at blogge om muligheden for “kritisk og debat-skabende tilgang til kunsten, kulturen og til kulturens bagmænd og magthavere”. Noget der jo desværre ikke har præget DR i synderlig grad under Plummer!

   Med den nye generalsekretær, Maria Rørbye Rønn er der stillet mere kritisk journalistik i udsigt, eller sådan kan flere af hendes udtalelser efter udnævnelsen i hvert fald tolkes. Nu må vi så se, om/hvad det bliver til…

   Men tak for din kommentar! Jeg glæder mig også til at se programmet, der ligger og venter på min harddiskoptager, der sikrer mig, at jeg kan se tv, når det passer mig. Og nu skal jeg så lige finde en 1/2 time hertil…

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

februar 2011
M T O T F L S
« jan   mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: