Hvorfor denne forskel på kvinder og mænd?

18. februar 2011 at 4:44 pm Skriv en kommentar

For nyligt læste jeg et ret så interessant læserbrev i Journalisten. For her undrer Lena Hellström sig over, hvorfor der mon er så stor forskel på, hvordan kvindelige og mandlige ledere beskrives i pressen. Og f.eks. kan det undre, hvorfor det lige er relevant at beskrive, at DRs nye generaldirektør, Maria Rørbye Rønn er høj og rager op, at hun er gift og har to børn?

Hellström påpeger, at da Kenneth Plummer blev ansat, var der jo ingen, der skrev, at Plummer ikke er særlig høj, eller at han blev mandlig chef for DR. Der var heller ingen der skrev om, hvor mange børn han har. I stedet blev der slået på Plummers faglige kvalifikationer og meritter. Og burde det samme ikke også gælde for hans efterfølger, spørger Lena Hellström? Og jo, det må hun da lige nok sige!

Hvad skyldes disse kønsstereotype formuleringer i pressen? Skyldes disse mon, at også danske nyhedsmedier i flg. medieforsker Rikke Andreasen er domineret af hvide, midaldrende heteroseksuelle mænd, der primært ser verden ud fra deres eget tendentiøst indskrænkede perspektiv? Ellers skyldes det vanens magt og en manglende, kritisk refleksion?

I radioprogrammet Mediers konstruktion af køn har jeg sat fokus på, hvordan køn (med)konstrueres i nyhedsmedier og underholdningsindustrien. Men udsendelsen handler også om, hvordan disse blot er en af mange dominerende konstruktioner i vores nyhedsmedier og underholdningsindustri.

Køn er nemlig mere end det ml. benene. Ifølge medieforsker Rikke Andreasen er køn, ligeså meget noget vi gør. Indenfor dele af kønsforskningen, som f.eks. queer teori, er udgangspunktet, at der ikke inde i det enkelte menneske, er en fast kerne af kvindelighed eller mandighed. Derimod pålægges og tillæres de ‘rigtige’ måder at være og gøre sit køn på gennem f.eks. opdragelse og nyhedsmedier.

For tiden genoplives 50′ernes kønsroller – bl.a. via segmenterede tv-kanaler som Kanal 4 & 6′eren , der er møntet på henholdsvis kvinder og mænd (med stort M!)… På Kanal 4 handler alt om familie, følelser og mænd. Mens på 6′eren er jagt, fiskeri og ikke mindst løsningsorienterede programmer i centrum. Ifølge de to kanaler, er kvinder følsomme, mens mænd handler. Alt sammen tydelige kønskontruktioner, der minder om en tid, hvor far gik på arbejde for at skaffe til føden, mens mor blot opdragede børnene og ellers var præsentabel, til når far kom hjem fra arbejde…og krævede sit.

Nyhedsmediers prioritering af den hvide middelaldrende mand sættes nu også til debat i programmet. For hvor er f.eks. kvinderne, de unge og de gamle, de etniske og de seksuelle minoriteter, når det kommer til nyhedsmedier? Medieforsker Rikke Andreasen kritiserer bl.a. dette i slutningen af udsendelsen, hvor f.eks. også magt sættes til debat.

For magt er jo retten til autoritativt at udlægge virkeligheden på én bestemt måde. Dette ses, når det f.eks. er primært midaldrende hvide heteroseksuelle mænd, der hver dag udlægger virkeligheden i pressen. Og dette er jo især synligt i de visuelle, elektroniske nyhedsmedier.

Magt kan også udmøntes ved fravalg af bestemte emner, som f.eks. ved det totale fravær af løbende kritisk debat i mainstreammedierne om markedsøkonomien. For markedsøkonomien er jo ikke noget, gud lige har skabt på denne jord. Derimod er denne socioøkonomiske indretning af samfundet og fællesskabet en konstruktion, der, som alt andet væsentligt, løbende bør debatteres i et demokrati. Denne magt til autoritativt at udlægge virkeligheden kan man også kalde for realitetsmagt.

Begrebet realitetsmagt stammer fra den tyske filosof Herbert Marcuse, men er herhjemme især brugt af Kurt Aagaard Nielsen, Birger Steen Nielsen og Peter Olsén i deres aktionsforskning med f.eks.: forskning i bæredygtighed og politisk kultur samt Industri og Lykke-projektet.

Hvis køn, konstruktion og kritisk journalistik interesserer dig, så lyt til Mediers konstruktion af køn, som jeg bl.a. producerede i 2010 til Den2Radio.
Her medvirker medieforsker Rikke Andreasen, Ronja Mannov Olesen, studerende ved Film- & Medievidenskab på Københavns Universitet, Rasmus Præstmand Hansen, ph.d. og ekstern lektor ved Københavns Universitet samt informationschef for SBS, Jesper Jürgensen.

Kritisk journalistik er bl.a. målet med denne blog. Men det er også målet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der netop skal sikre betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Hvorfor denne forskel på kvinder og mænd

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Endelig kritisk journalistik? Dogmeradio og kulturmødeprojekt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

februar 2011
M T O T F L S
« jan   mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: