Orientering

15. juli 2011 at 2:11 pm Skriv en kommentar

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er ret pjattet med DRs Orientering på P1. Ok. indrømmet, jeg hører ikke helt så ofte Orientering, som jeg gerne vil, nu hvor det hele er rykket en time frem til kl. 16.03-18.00. For kl. 18.00 skifter P1 jo til P2…fra og med 1. november. Herefter har hverken P1 eller P2 mere deres egen selvstændige kanal. Det er der nemlig ikke lige plads til, efter “op mod 100 mio. kr. årligt i en periode på otte år” jo af den venlige regering blev foræret til Berlingske Medier. Nå, heldigvis kan Orientering også høres på nettet.

Programmet tilhører noget af det absolut bedste journalistik produceret i dette land. Og det er oftest en fornøjelse at lytte med for en kritisk journalist som undertegnede, selv om jeg til tider ikke underlader småvrissene at konstatere, at der er blevet lidt for orienteret mod aktualitet, dvs. har bevæget sig væk fra, at det er relevanskriterier, der styrer, hvad der kommer med i dagens udsendelse. Trods dette er programmet dog stadig i en klasse for sig!

For helt ærligt, hvor pokker kan du f.eks. ellers høre og nyde en historie om, hvordan Økologi hiver Uganda ud af fattigdom?

Eller Rupert Murdoch-temaet, om ondskabens fyrste, som han kaldes, manden som Mr. Burns i The Simpsons simpelthen bare må være bygget på? Hør om den britiske tabloidavis News of the World der lukkede efter en stribe afsløringer af avisens kriminelle metoder – bl.a. aflytning af mordofres telefonsvarere.
Seneste nyt i sagen kan høres her, hvoraf det bl.a. fremgår, at Murdoch pludselig er venneløs, mens han risikerer at komme for den undersøgelsesdomstol, som premierminister Cameron nedsatte d. 13. juli 2011.

Med disse afsløringer stækkes for første gang Murdochs ellers så berømmede og berygtede magt over ikke mindst engelsk politik. Man kan næsten høre et stort lettelsens suk i Underhuset over, at angsten for Murdochs fangarme nu synes væk. For premierminister David Cameron er aflytningsskandalen dog mere ubehagelig. Han har nemlig plejet omgang med flere ansvarlige for aflytningerne. Camerons tidligere kommunikationsdirektør har desuden været anholdt i sagen, hvorfor han måttet udvise handlekraft og nedsætte en uvildig undersøgelse. Orientering har fulgt sagen siden marts i år…

At Danmark lige scorer bundkarakter i menneskerettighedseksamen finder jeg til gengæld ikke spor morsom, heller ikke selv om indslaget både er tankevækkende og lærerigt!
Danmark har været til sin første eksamen nogensinde i menneskerettigheder. Men hvor regeringen er tilfreds med resultatet, har Institut for Menneskerettigheder og NGOer landet rundt det rigtig skidt. Her går kritikken på, at Danmark var for dårligt forberedt, at regeringen om landets menneskerettighedssituation forsøgte at tegne et skønmaleri, ligesom svaret på de anbefalinger der kom fra FN, var useriøse og sløset.

Også historien om fodbold-VM er rystende, men dog af andre grunde… VM har fået store konsekvenser for en af Irans få kvindelige sportsfotografer, Maryam Majd. Hun er optaget af fodbold samt af de særlige regler, der gælder for kvindelige sportsudøvere og tilskuere i Iran.
I Iran er Maryam Majds arbejde som sportsjournalist så kontroversielt, at hun nu er udelukket fra at arbejde for iranske statsmedier. Måske fordi Majd har dækket det iranske kvindelandshold, da de blev diskvalificeret fra deltagelse i OL pga. af de iranske krav til kvindernes spilledragt, som altid inkluderer hijab. Denne sommer ville Majd til Tyskland for at dokumentere kvinde-VM, men inden afrejsen blev hun arresteret og fængslet. I indslaget fortæller Nahid Riazi, en dansk-iransk debattør, foredragsholder og kvindesagsforkæmper, hvordan en sportsjournalists arbejde dog kan være så kontroversielt, at hun havner i fængsel for sine fotoreportager?

I Forfatningens fædre får det sidste ord, handler det om om et sprogligt magttrick, der ofte benyttes i USA. Her bliver den 223 år gamle forfatning i tide og utide trukket frem og brugt nærmest som boldtræ i en stadig mere polariseret politisk kamp. For hvad ville forfatningens fædre f.eks. have sagt til krigen i Libyen, eller om præsident Obamas sundhedsreform og USAs enorme gæld? Nu kendte nationens fædre jo intet til flyvning, atomer, DNA, moderne økonomiske teorier, tv mv. Alligevel bruger fløjene i USA flittigt forfatningen til at søge vejledning i, ligesom denne bruges som et skjold mod udvikling, man ikke lige ønsker.

Signallovgivning bag halvdelen af straffelovsændringerne er en historie om, at ca. halvdelen af samtlige ændringer af straffeloven gennemført siden 1999, er lig med signal-lovgivning. Dette viser en analyse af straffelovsændringerne, som professor i strafferet ved Syddansk Universitet, Thomas Elholm, har foretaget. Mens det før var et skældsord at kalde noget for ‘signal-lovgivning’, er det nu for politikere fra højre til venstre blevet en værdi i sig selv at sende signaler. Og det uanset om lovgivningen reelt løser et problem eller ej.
Juraprofessor Thomas Elholm påpeger dog både fordele og ulemper ved denne samt den tidligere SR-regerings stigende brug af signal-lovgivning.

Og sådan kan jeg blive ved, men skal nu nok styre mig. Her er derfor et link til alle de seneste historier, der kan høres på P1s Orientering…

Lige en sidste, kritisk ting på falderebet: ikke mere popularisering af Orientering, tak! Husk at P1 har tabt lyttereandele, så skru’ venligst ned for kravet om aktualitet. For mere relevans er meget vel det, der igen skaffer flere lyttere til Orientering.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske helt automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Mere eller mindre tv og radio? Om IKKE at slå en ellers god historie ihjel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juli 2011
M T O T F L S
« jun   aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: