1. maj – hvis kampdag er det egentlig?

2. maj 2012 at 2:43 pm 1 kommentar

I Fælledparken blev 1. maj fejret under overskriften ”Job og Uddannelse til alle”. Endnu engang smældede de røde faner mod en skyfri og solidarisk himmel. Oprindeligt var dette jo arbejdernes kampdag, men faktisk er det blevet til de arbejdsløses kampdag. Klassekamp foregår nemlig ikke længere mellem en privilegeret overklasse og en arbejdende underklasse. Derimod står kampen nu mellem dem, der er en del af arbejdsmarkedet – og dem, der ikke er det.

Af gæsteskribent Julia Hunt

Klassekamp har altid været forstået som de nedre og kæmpende klasses opgør mod en privilegeret overklasses overflod, overtag og overlegenhed. Men i de seneste år, er den kamp, godt hjulpet på vej af retorik og politik, blevet vendt ganske på hovedet. Dette er blevet en kamp baseret på ret og pligt, hvor arenaen er arbejdsmarkedet. De arbejdsløse er samfundets nye proletariat. Modsat tidligere foregår kampen dog ikke nedefra og op. I stedet er det blevet et arbejdende bourgeoisiers kamp for, trods krisetider og arbejdsløshed, ikke at miste deres privilegier eller blive mærket af proletariatets kamp. Som Magnus Paulsen Hansen og Mathias Herup Nielsen skriver i en kronik i Information i januar 2012:

I denne nye fortælling er det den arbejdende middelklasse, der indtager rollen som det nødstedte offersubjekt, der skal reddes af det beskæftigelsespolitiske apparat. Middelklassen udnyttes af en krævende, nassende og, med beskæftigelsesministerens ord, »stærkt provokerende« masse af sociale klienter, der ser samfundet som et tagselvbord.”

Velfærdssamfundet er en hyldest til det arbejdende folk, et sikkerhedsnet og en udjævning af forskelle på høj og lav i samfundet. Det er i hvert fald tanken. Det er arbejdernes sejr, at den sikkerhed nu findes, at alle i vores land bliver grebet, at alle har lige rettigheder. Det er vel ikke mindst det, vi fejrer 1. maj. Det er det, vi kæmper videre for 1. maj.

Samtidig lever vi nu i en kapitalistisk stat, styret af markedsøkonomiske principper med en ret og pligt mentalitet. En stat hvor man kun betragtes som et positivt bidrag til fællesskabet, hvis man arbejder. Arbejdsløse skæres over én kam, og betragtes som en slags ikke-bidragende andenrangsborgere. Altså er de, der har brug for sikkerhedsnettet ikke symbolsk berettigede til det, fordi de ikke er værdige samfundsborgere, ikke er ligestillede samfundsborgere. Det bemærkelsesværdige er, at de nye klasseskel går på tværs af alle traditionelle skæl, som favner alt fra ufaglærte til akademikere. Som Leif Lahn siger til Berlingske i dag, 2. Maj 2012:

Det er ikke længere blot de ufaglærte unge, der ikke kan komme ud på arbejdsmarkedet. Det er også de faglærte og nyuddannede akademikere, der bliver ramt”

Vi står nu med et kapitalistisk-socialistisk samfund, som er bygget til, at samle dem op, der bliver tabt, men hvor man betragtes som en slags andenrangs borger så snart man får brug for velfærdssamfundets sikkerhedsnet. Samtidig har vi en krise, der har bidt sig godt fast i haserne på alle lag af samfundet, mens stadigt flere har brug for det sikkerhedsnet, hvilket særligt gælder de arbejdsløse, herunder de mange som mangler praktikpladser.

Så spørgsmålet er, hvis kampdag er det egentlig? Det er ikke arbejderne, der mere er samfundets proletariat. Og selvom fagforbundene alle ønsker at skabe flere jobs, så er ingen villige til at gøre det på bekostning af deres egne opnåede og tilkæmpede velfærds-privilegier. Arbejderklassens sejre er blevet hverdag, men synes ikke længere at være til forhandling – heller ikke, når det drejer sig om at udvise solidaritet med samfundets nye underklasse.

Det handler altså mere om MIG FØRST end om FØRSTE MAJ. Dette efterlader en arbejdsløshedsunderklasse anno 2012 i en hel ny slags klassekamp, som ikke skal kæmpes én dag om året, og næppe favnes til fulde af de røde faner.

Er du enig eller uenig med gæste-skribent Julias indlæg, så giv endelig lyd fra dig. For debat er ikke mindst en del af kritisk journalistik! Og hvem ved, måske det bliver dig en anden dag, der kommer til at (gæste)skrive her…?

Kritisk journalistik er jo bl.a. målet med denne blog. Men det er også målet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der netop skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du så en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Her går det godt…send flere penge! Om det der klassekamp

1 kommentar Add your own

 • 1. ghettodjoe  |  3. maj 2012 kl. 4:44 pm

  Første maj er stadig arbejdernes kampdag, mens de arbejdsløse stadig mangler deres, måske kunne 1. april bruges (opsvinget har bidt sig fast – aprilsnar).

  Klassekampen foregår både mellem overklassen og de arbejdende og mellem de arbejdsløse og resten af samfundet.

  Velfærdssamfundet er… et sikkerhedsnet, og det er arbejdernes nederlag, at det ikke fungerer efterhensigten eller er under afvikling.

  Aktionærer arbejder vel heller ikke for deres indtægt!?

  Arbejderklassens sejre er blevet hverdag? Hvad med mindre lønspredning, efterlønnen, dagpengeperiodens længde, pensionsfondenes investeringer og så videre?

  Mvh Ghettojoe

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

maj 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: