Film- & Medievidenskab på Roskilde Festival 2013

11. juli 2013 at 2:10 pm Skriv en kommentar

I 2013 deltog studerende fra Film- & Medievidenskab (Københavns Universitet) på Roskilde Festival for at afvikle samt teste en række formidlingsprojekter – udviklet i samarbejde med Roskilde Festival.

Formålet med formidlingsprojekterne var bl.a. at skabe et større fokus på den megen kunst, der er på Roskilde Festival. Kunsten, eller ART som det hedder i festival-regi, er blevet udvidet og videreudviklet over årene, således at ART er en væsentlig del af Roskilde Festival. Men ofte ved publikum fx ikke, at de i løbet af hele festivalen løbende møder ART – i form af installationer, performancekunst og skulpturer. Ofte vil mødet derfor være lidt, hvad skal man sige: indifferent; hvorfor festivalen ønskede hjælp til at øge viden om netop ART på Roskilde Festival samt ikke mindst formidle og skabe opmærksomhed på ART. Udgangspunktet var ikke mindst at stimulere den nysgerrighed, der netop præger de gængse festivaldeltagere…

Film- & MedievidenskabKøbenhavns Universitet har vi derfor i foråret 2013, med udgangspunkt i ovenstående udfordring, eksperimenteret med at skabe større sammenhæng ml. teori og praksis. For mange universitets-studerende er det nemlig en kendt udfordring, at det ofte er krævende, ja nogen vil ligefremt sige ret så svært, at koble den teori man læser på universitetet med en konkret praksis. Og jo mere boglig-teoretisk et studie er, desto længere kan denne afstand ml. teori & praksis opleves.

Med det udgangspunkt: at koble teori mere konkret til praksis, udviklede Nalle Kirkvåg i efteråret 2012 et Produktion- & Formidlings-kursusFilm- & Medievidenskab (Købehavns Universitet) – i et omfattende samarbejde med Roskilde Festival ART. Dette kursus blev så afholdt i foråret 2013, hvor det, bl.a. set ud fra de meget flotte karakterer, som de studerende generelt producerede, var en betydelig succes. Noget, de studerende uddyber nedenfor i en række videoer fra årets festival.

På kurset udviklede ca. 30 studerende, på vegne af og sammen m. Roskilde Festival ART, en lang række ideer til hvordan Roskilde Festival bedst muligt kan øge kendskabet til samt formidle viden om den kunst, der er på Roskilde Festival også i 2013. I alt fire projekter blev udvalgt:

 1. Art Message → en konkret krops-viral kampagne med tattoo
 2. Picture the artInstagram kampagne, hvor publikum deler billeder om kunst.
 3. Heads Up → stik hovedet igennem Mona Lisa og se ART på festivalen
 4. Everyone’s a critic → publikum anmelder selv kunstenRoskilde Festival.

I løbet af Roskilde Festival 2013 har Julie Malmstrøm, Sofie Boysen, Simon Boertmann Brüel samt Nalle Kirkvåg bl.a. portrætteret og dokumenteret disse fire formidlingsprojekter. Vi har produceret i alt 5 videoer om de forskellige projekter, som du kan se her:

 1. Intro- & optakts-video til det samlede projekt
 2. Art Message
 3. Picture the art
 4. Heads Up
 5. Everyone’s a critic

Kontaktinfo: Nalle Kirkvåg

Du kan læse meget mere om ART på Roskilde Festival fx her →

 • VOINA og The Triangle Project: om at få festivalgæsterne til at engagere sig i, hvad der foregår på den politiske scene herhjemme og i udlandet. Bl.a. blev et kæmpe banner med et portræt af et mandligt medlem af VOINA, der har været fængslet over længere tid i Rusland, sat op torsdag d. 4. juli.
 • Church of Beer – i Dream City: Kunstnergruppen Umschichten samt Jeremy Wade (Tyskland/USA) opførte Church of Beer på festivalcamping i Dream City. Ideen er midlertidig arkitektur af genbrugsmaterialer. Men i flg. kunsten.nu var også “såkaldt Maksimum Service. De to går rundt mellem festivalgæsterne ved langbordet, krammer dem, får dem til grine, gør dem forlegne, gør dem tilpas, får dem til at synge og råbe i kor“.
 • Særlig kunst til et særligt publikum: Som kunsten.nu så fint skriver: “Roskilde Festivalen er som en semi-religiøs tilstand. Der er noget sjældent sekterisk over samværet, og den kollektive eufori kan få de fleste mennesker med en puls til at sænke paraderne og kaste sig ud på dybt vand.
  Det er med andre ord en unik mulighed for at præsentere masserne for noget kunst, der er grænseoverskridende, der udnytter momentet og tilfredsstiller festivaldeltagernes mærkværdige tilstand
  “.
 • Vi har samlet flere billedserier om den megen kunst på RF bl.a. herog her + her fra Kunsten.nu.
 • Camping Performance: om Roskilde Festival som ét stort performanceværk med et særligt udtryk og indhold, der netop ikke udspilles andre steder…

I den mere kuriøse ende kan du her se, hvordan der så ud, da den amerikanske performer Rihanna optrådte på årets festival fredag nat…til nogles glæde og andres frustration. Frustrationen kom ikke mindst af omfattende mistanke om, at hun ‘sang’ playback, dvs. ikke sang live → meget atypisk og ikke mindst upassende på Roskilde Festival, hvor livemusik netop er i højsædet!
Og her lige en høj-æstetiseret video fra søndag på RF13 – bl.a. filmet med en af de efterhånden allestedsnærværende drones, der påført en high end kamera tager de vildeste billeder…

Kritisk journalistik er jo bl.a. målet med denne blog. Men det er også målet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der netop skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du så en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Kvinder slår også…nogen gange Dokumentation vs. postulat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

juli 2013
M T O T F L S
« jun   aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: