Kriminalitetsbekæmpelse

17. oktober 2013 at 7:30 am Skriv en kommentar

Det er ikke så svært; hvis man følger en række konkrete råd og kriminalpræventive råd, så mindskes gentagen kriminalitet. For er disse faktorer opfyldt, “er der langt mere sandsynlighed for, at vedkommende ikke kommer tilbage i fængsel eller begår kriminalitet igen“, fortæller Annette Olesen, sociolog og ph.d. fra Syddansk Universitet i en artikel i Dagbladet Information – om hvordan lovgivning fastholder straffede i kriminalitet.

Det er ikke mindst muligheder for at finde arbejde, fast bolig samt gode sociale relationer, som mindsker det kriminelle liv. Desværre står lovgivningen i vejen for løsladtes muligheder. Ikke mindst en ofte stor gæld venter, når den løsladte skal ud og fungere i virkeligheden uden for fængslet mure. “Gælden går ind og påvirker de her faktorer negativt, fordi der ikke er noget incitament til at tage en uddannelse, der er ikke noget incitament til at tage et arbejde, der er ikke noget grundlag for at have en bolig, fordi man ved, at med en folkeregisteradresse er risikoen for, at politiet og pantefogeden kommer og gør udlæg eller beslaglægger dine aktiver, forholdsvis stor“, fortæller Annette Olesen til Information.

Hvorfor ændres denne praksis så ikke, som fx i Sverige og Norge? Well, det er der flere grunde til. Dels har Folketinget 59 gange hævet strafferammerne i siden 2002. Justitsministeriet har i flg. Information planer om en ny bandepakke, som formodes at indeholde endnu strengere straffe. Men de lange straffe vil blot have utilsigtede bivirkninger, oplyser Linda Kjær Minke, kriminolog og sociolog – også fra Syddansk Universitet.

Man kan jo have en antagelse om, at man bliver endnu mere bande- eller rockerorienteret, jo længere tid man er adskilt fra det omgivende samfund. Man bliver overladt til hinandens selskab, og dermed kan man få en yderligere forstærket rocker- eller bandeidentitet“, fortæller hun til Information.
Samtidig er opdelingen af fanger efter deres grupperinger i flg. Linda Kjær Minke relativt ny, så det på mange måder er et ukendt område. “Man ved meget lidt om, hvad konsekvenserne af den strategi bliver på sigt. Der er jo tale om noget af et socialt eksperiment, fordi de negativt stærke indsatte bliver placeret på en særskilt afdeling, hvor de ikke har andre kontakter end hinanden. De er i det her fællesskab døgnet rundt, 365 dage om året. Og det er jo en meget massiv påvirkning i forhold til at blive fastholdt i det fællesskab“.

Desværre afvises denne viden ofte fuldstændigt. Fx har Peter Skaarup, der er medlem af Folketingets Retsudvalg, før sagt, at han ”tror ikke på den forskning. Konsekvens har altså en effekt, det tror jeg på”, som han sagde til Information i august 2008. Og det oven i købet selv om professor i retssociologi Flemming Balvig fortæller, at området ellers er ”den del af samfundsvidenskaben, vi ved mest om”. Men DF er jo meget langt fra ene om at forfølge ideen om straf, straf og mere straf…desværre.

Kritisk journalistik er målet med denne blog. Det er håbet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du så en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Overhelehovedet ingen selvfølge Den neoliebralistiske samfundsmodel?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

oktober 2013
M T O T F L S
« sep   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: