Den neoliebralistiske samfundsmodel?

20. oktober 2013 at 3:04 pm Skriv en kommentar

For nyligt faldt jeg over en ret interessant notits i DJØF Bladet, udgivet af en landets absolut mest magtfulde fagforeninger (DJØF). Her fremgår det, at den amerikanske middelklasses årlige indtægt ikke er steget siden 1988. Og det på trods af af USAs bruttonationalprodukt er steget med 40 % siden da. Men hvordan kan det nu være?

Nu er der jo vel næppe nogen, der mistænker DJØF for at være de rødes fortrop, sådan som DR så ofte beskyldes for, fx i udsendelserne om De Røde Lejesvende. DJØF organiserer jo embedsmænd og kvinder over det ganske land – bl.a. i de magtfulde ministerier, på rådhusene og stort set over alt i ledelsen af nærmest samtlige offentlige institutioner. Så det kan jo næppe være ræverød propaganda der her er tale om. Men hvad skyldes så denne opsigtvækkende ‘nyhed’?

Det skyldes, at bunden er røget ud af den amerikanske middelklasse. Flertallet af industriarbejdspladserne er blevet outsourcet til lande, hvor man kun i mindre grad behøver at tage hensyn til miljø, arbejdsvilkår og nedslidning af ansatte. For ikke at sige fagforeninger – der fx i Kina er helt styret af dét Kommunistiske Parti, der jo for længst er gået over til hyperkapitalisme og markedsøkonomi (i Kina, er selvmord efterhånden den eneste reelle måde at udtrykke sin arbejdsmæssige utilfredshed på…).

Historien er fra New York Times, der citerer The Census Bureau, der vel svarer til Danmarks Statistik. I flg. artiklen ja så gælder for “most Americans“, at  “the typical household made $51,017, roughly the same as the typical household made a quarter of a century ago“, dvs. i 1988.

Men især skyldes det ‘omvendt omfordeling’, hvor den rigeste 1 % af USA i dag ejer ca. 50 % af alle værdier i USA. Til forskel fra den neoliberalistiske trickle down effekt, hvor påstanden er, at når man letter på skatten for den sidste tjente $/kr. ja så vil den velstand der opstår heraf, den vil trille ned af til de mindre velstående – og fx middelklassen. I praksis er der sket præcist det modsatte; for velstanden er ‘trillet’ opad. Og i dag må store dele af den amerikanske middelklasse tage til takke med ufaglært og dårligt lønnede job – på ofte under 55 kr. i timen.

Men når amerikanerne spørges om fordeling af velstanden i USA, tager de fejl, ja nærmest 100 %. Det viser en længere redegørelse, som det fx fremgår af videoen nedenfor – om Wealth Inequality in America.

Prøv fx også at se hvor meget mere ulighed der er kommet siden 2007, dvs. efter George W. Bushs skattelettelser til de rigeste amerikanere. Hvor det i 2007 var 34,6 % som den rigeste 1 % af USAs befolkning ejede, er dette siden blevet til ca. 50 %. Og 40 % af de fattigste amerikanere ejer blot 0,2 % af de samlede værdier i USA!

I de senere år er det også blevet alm. dansk politik, at der gives skattelettelser på den sidst tjente krone. Og dette oven i købet indført af den “Røde regering“, der efterhånden helt har overtaget et neoliberalistisk ideal om skattelettelser som vejen til mere fælles velstand.

Så er det kritiske spørgsmål jo, hvordan kan det være, at den middelklasse der risikerer at miste velstand og sakke økonomisk bag ud (som i USA) stemmer for denne politik, som både venstre & højre i dansk politik går ind for? Og hvordan kan det være, at fx den solidariske velfærdsstat, dvs. den der ønsker at tage hånd om de fattige & udgrænsede, hvordan kan det være, at den model er opgivet til fordel for konkurrence-velfærdsstaten; selvom dette jo ikke synes at tjene middelklassens egne langsigtede interesser?

Kritisk journalistik er målet med denne blog. Det er håbet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du så en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Kriminalitetsbekæmpelse Så dumt som muligt?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

oktober 2013
M T O T F L S
« sep   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: