Hvad skal vi med kvinder…?

29. oktober 2013 at 2:05 pm Skriv en kommentar

Det er et demokratisk problem, at kvinder er underrepræsenterede i medierne. Kvinder over 50 år er næsten helt væk, selv om man må formode de – ligesom mænd – samler visdom og viden gennem livet“. Sådan siger journalist Tony Scott i en pressemeddelelse fra DR om et nyt initiativ på P3. I hele denne uge vil Pressen på P3 derfor alene tale med kvinder, i et forsøg på at ændre det faktum, at eksperter i pressen langt primært er mænd. Og det er jo et rigtig godt initiativ!

For kvinder er stærkt underrepræsenterede i nyheder. I følge en omfattende EU undersøgelse af 56 tv-kanaler i EU – inkl. 119 danske programmer, fremgår det, at kvinder bliver mindre synlige i medierne med alderen. “Er kvinderne ældre end 34 år, styrtdykker tallene fra ca. 50 % til knapt 35 %. Fra 50-64 år er tallet helt nede på 23 %“. Det skriver Kvinfo.dk, som også henviser til undersøgelsen.

Blot 31 % af alle kilder i danske nyhedsmedier er kvinder, fremgik det fx i 2010 af undersøgelsen Who makes the news. Så også her er der plads til forbedring, dvs. hvis formålet er en nuanceret presse. Det er også særligt mænd, der bruges som kilder, når det gælder virksomheder, organisationer og partier. Her er det hele 70 % af kilderne mænd (kilde: Journalisten.dk).

En interessant pointe er kvinders eget ansvar. “Vi oplever tit på redaktionen, at vi har svært ved at finde kvindelige kilder, der vil være med i programmet.
I denne uge skulle jeg for eksempel finde en kvindelig kommunal-valgforsker. Jeg talte med fire forskellige, og de havde alle sammen en grund til, at de ikke kunne være med. Alt fra børn, der skulle passes, til at de ikke følte, de vidste nok om emnet. Måske er problemet i virkeligheden, at mandlige kilder udtaler sig alt for meget om ting, de ikke ved nok om
“, siger Tue Blædel fra Pressen på P3. Så også derfor opfordringen om: “Vær nu med. Sig ja næste gang, vi ringer“!

Karen Ross, som er professor University of Liverpool har stået i spidsen for EU-undersøgelsen; Denne er offentliggjort af EIGE (European Institute for Gender Equality). Og dette er altså en diger sag, som du kan læse via linket her…

Kritisk journalistik er målet med denne blog. Det er håbet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du så en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Så dumt som muligt? Fremtidens boliger?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

oktober 2013
M T O T F L S
« sep   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: