Ingen Spotify for danske aviser?

25. november 2013 at 7:31 pm Skriv en kommentar

Det lyder jo oplagt, et fælles site a la Spotify, hvor man for et fast månedlig beløb kan læse alle danske aviser. Dét skulle jo nok kunne få fx de ikke-avislæsende unge til igen at læse (abonnements)betalte aviser. Men i flg. journalist  Ole Nørskov fra Noerskov.com er der stadig lang vej i nu; som det fremgår af hans analyse på Journalisten.dk.

Det skyldes fx, at “summen af værdien af de enkeltstående artikler  langtfra er tilstrækkelig til at understøtte driften af et dagblad. Et dagblad er en brandet pakke, som består af indhold bundet sammen af værdier, kultur, design, tradition og personlighed“.

Træheden bag en manglende løsning skyldes formodentlig frygt for indtægtstab. I flg. Nørskov “er det tvivlsomt, om én eneste artikel fra et dagblad ville kunne ‘tjene sig selv hjem’ på et helt atomiseret marked“. Det lyder jo som noget, mange andre har hævdet. Fx musik- & underholdningsindustrien, der også i årevis klagede over manglende indtjening pga. streaming af musik. Men faktisk tjener musik, film- & underholdningsindustrien flere penge nu end tidligere – fx via streaming.

Måske dette er oplagt som krav for den mediestøtte, der i følge Mediawatch.dk forhandles på plads i december 2013. For som Ole Nørskov påpeger, vil en art Spotify-løsning være “høj samfundsmæssig værdi, at vi alle bliver informeret om for eksempel politiske rævekager, magtmisbrug mm. Og sagen er, at dækningen også har samfundsmæssig værdi, selv om ingen eller ganske få skulle læse artiklerne. Alene det at magthavere – hvad enten det er politikere eller erhvervsfolk – ved, at journalisterne holder øje med dem, har en præventiv effekt“.

Spørgsmålet er nu, om vi skal forlange alle danske aviser & magasiner, der årligt modtager en mediestøtte på 363,3 millioner kr. , at de inden for kort tid pålægges at oprette en fælles løsning, så man kan abonnere  via en Spotify-agtig løsning? Det forekommer i hvert fald mig oplagt! Dels for at aviserne ikke helt forsvinder…og dels for at sikre adgang til valid viden om verden.

Forudsætningen for demokratiet er jo, at vi som borgere har adgang til viden om verden, så vi på et oplyst grundlag fx kan vælge de politikere, der skal varetage den fælles ‘husholdning’ – fra valg til valg. Og hvis aviserne ikke overlever, fx ved at at få omstillet sig til ny teknologi, hvem skal så påtage sig den opgave?

Analyse via: Langt endnu til Spotify for aviser | Journalisten.dk

Kritisk journalistik er målet med denne blog. Det er håbet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Er du interesseret i at følge med i denne blog,tryk her for abonnement. Når du har aktiveret linket, skal du blot skrive din email adresse. Kort herefter modtager du så en mail, hvor du skal bekræfte, at du vil modtage de nye indlæg på din mail. Hvilket så fremover vil ske ganske automatisk…

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , , , , , , .

Fremtidens boliger? Nu er vandladningens mysterier afkodet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

november 2013
M T O T F L S
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: