De fattige er sgu’ så triste…

24. december 2013 at 1:15 pm Skriv en kommentar

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fortalte hele dagen lille juleaften, at “Det er ikke ydmygende for kontanthjælpsmodtagere at tage nyttejob, hvor de kan blive sat til at samle hundelorte og skrald op“, som hun fx sagde til DR. Spørgsmålet er bare, om der overhovedet er nogen, der mener, at det fx er opsamling af hundelorte og skrald, der er det ydmygende?

Hvorfor har Mette Frederiksen forsvaret de såkaldte nyttejob? Det er jo bl.a. fordi de ellers ret så ofte uenige parter som Kommunernes Landsforening (KL), FOA og Enhedslisten har kritiseret ordningen. I FOA er man bl.a. bekymret for, at det går ud over fagligheden. I Enhedslisten frygter man en øget fattigdom og fra KL, lufter man bl.a. en frygt for, at mange kommuner vil blive “kvalt i nyttejobbere“. KL citerer bl.a. Carsten Kissmeyer, borgmester i Ikast-Brande Kommune (fra det Venstre, der by the way er med i forliget om bl.a. nyttejob), for: “Det bliver helt klart en udfordring. Vi kan ikke bare hælde 10.000-20.000 ind i et system, der i forvejen er fyldt op“.

I flg. TV2 vil barnløse på kontanthjælp under 30 fra 1. januar modtage 1.569,23 kr. om ugen (før skat!). Hvis de i et såkaldt nyttejob skal arbejde fx 30 timer om ugen, bliver det til 52,31 kr. i timen. Og hvis det er 37 timer om ugen, giver det en timeløn på blot 42,41 kr. Gad vide om Mette Frederiksen endsige de mange journalister, der interviewede hende, vil arbejde for den timeløn?

For FOA gælder fx, at “der er skåret så meget i antallet af ordinært ansatte, samt pålagt flere arbejdsopgaver, med at oplære andre, at det er meget få fastansatte, der fysisk og psykisk kan holde til en fuldtids arbejdsuge. (…) Ser vi på dette nye opbevaringsredskab, så er der al mulig grund til, at alle skal være opmærksomme på, at der ikke oprettes nyttejob, uden at der har været fokus på alle vinkler i hvad det vil betyde for arbejdspladsen, fagligheden, arbejdsmiljøet – både for borgeren, nuværende ansatte og ikke mindst for den, der skal tage aktiveringstilbuddet

I flg. DR er det meningen, at kommunerne skal finde omkring 5.000 nyttejob til kontanthjælpsmodtagere. Det vil betyde at 20-25.000 vi gå ind og ud af ordningen. Og det altså til en timeløn på ml. 42,41 kr. og 52,31 kr. Spørgsmålet er så, om Mette Frederiksens besværgelser om, urimeligheden i at kalde nyttejob “nedværdigende eller ydmygende“, helt misser pointen?

For er det ikke en kritik af det arbejde, der skal udføres, men netop den lave løn, der her først og fremmest er relevant? Er det ikke mindst det, en fagminister bør udfordreres på, at der med nyttejob med lønninger til ca. 50 kr. i timen eller mindre, skabes et helt nyt lavtlønsområde, der vil konkurrere m. dem,  fx SOSU assistenter m.fl. der allerede har lave lønninger?
Jeg gad for øvrigt godt vide, om de mange i forvejen lavt lønnede, der har stemt på et af de partier, der (med Enhedslisten vist nok som eneste undtagelse) alle stemte for den såkaldte kontanthjælpsreform og de potentielt løntrykkende nyttejobs; om de mon vidste, hvad deres stemme ville blive brugt til?

Beskæftigelsesministeren siger jo ganske rigtigt, at “hver eneste nat og hver eneste dag, er der tusindvis af danskere, der går på arbejde med lige præcis at rydde op og gøre rent. Og det at holde hjulene i gang og sørge for at Danmark er rent og pænt, det kan jeg simpelthen ikke se er ydmygende“. Men mon ikke disse “tusindvis af danskere“, næste gang de skal forhandle løn, på et område med ca. 20-25.000 underbetalte nyttejobbere får svært ved at fastholde en løn, de frem over kan leve af? Men måske dét er den virkelige baggrund for denne reform, at presse lønningerne nederst i lønhierarkiet?

I USA fx er bunden røget helt ud af middelklassen. Her er ufaglærte og job man tidligere med kort uddannelse kunne leve af, nærmest forsvundet. Det betyder, at rigtig mange ufaglærte samt kortuddannede nu må have flere job, for at kunne klare dagen og vejen. Eller dvs. mange kan alligevel ikke klare sig med de lavtlønsjob, der (fx også for universitetsuddannede) er den eneste jobmulighed. De må derfor på støtten, eller Foodstamps som dét hedder i USA.
Men er det virkelig et sådan arbejdsmarked, såvel den “røde regering” som flertallet af danskerne ønsker sig? Well, det spørgsmål har jeg ikke hørt nogen journalister stille til Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen – endsige hørt hendes svar om dét til danskerne!

Måske en del af denne kritik skyldes, at jeg selv har arbejdet i lavtlønsjob, hvorfor jeg ved, hvor svært det er at få tingene til at hænge sammen, når man ikke, som fx journalister, tjener fra ca. 450.000 kr. årligt  – plus meget mere end det, hvis man er minister eller redaktør.
Så næste gang Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger, hun ikke er enig i kritikken i, at nytte-jobbene er ydmygende og uden værdi, at “det at gå på arbejde, det har en værdi i sig selv“, ja så er det kritiske spørgsmål, om det ydmygende ikke mere ligger i fx at blive tvunget, samt at man meget vel kan ende som løntrykker for dem, der i forvejen ikke tjener mest i Danmark? Altså med mindre værdien faktisk er netop at trykke lønnen blandt SOSU assistenter, rengøringspersonale osv.?

En mere detaljeret oversigt for, hvad man er berettet til med de nye satser for kontanthjælp, kan du læse mere om her.

Hvad det betyder, at bunden er røget helt ud af middelklassen i USA, m. bl.a. øget fattigdom plus flere og flere, der må arbejde i lavtlønsjob, nu rigtig mange job er forsvundet, efter de blev “konkurrenceudsat”, ja det kan man fx se i denne video:

Faktisk hedder det nu om dage slet ikke Foodstamps men derimod: SNAP, dvs.: “The Supplemental Nutrition Assistance Program“.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

Den marxistiske pave? Uforståelig udsalg af arvesølvet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

december 2013
M T O T F L S
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: