Uforståelig udsalg af arvesølvet

26. december 2013 at 10:00 am Skriv en kommentar

Informations politiske kommentator, Lars Trier Mogensen undrer sig i et indlæg i Information fra d. 21. december over, at den danske stat er gang med at sælge en betydelig andel af DONG.

I flg. Trier Mogensen har, som han skriver, “statens tvivlsomme rådgiver Danske Bank (…) værdifastsat Dong Energy til blot 30,5 milliarder kroner, hvilket nærmer sig halv pris ifølge en række kilder, som branchesitet Energiwatch har talt med“.

Der er flere problemer herved, skriver Mogensen. Dels “at Goldman Sachs får lov til at købe sig ind på så billige vilkår, at banken automatisk vil score en tocifret milliardgevinst ved et salg“. Samtidig modsvares den lave pris på slet ingen måde af mindre indflydelse. Tværtimod får Goldman Sachs vetoret på en række vigtige beslutninger, bl.a.:

  • Større opkøb og frasalg samt investeringer, som ikke indgår i forretningsplanen
  • Væsentlige udstedelser af ny kapital og hybridkapital
  • Fusion, spaltning og likvidation af DONG Energy og væsentlige datterselskaber
  • Udskiftning i direktionen (adm. direktør og finansdirektør)
  • Væsentlige ændringer i DONG Energys risikopolitik og mandater under denne
    (Kilde: Energiwatch.dk)

Et andet problem er dels, at den danske stat overhelehovedet sælger ud af sin andel af DONG – oven i købet til en udenlandsk bank, hvilket i flg. Trier Mogensen sker “gennem et skattelyselskab i Luxembourg” og det til et selskab, der “i ruinerne fra finanskrakket blev kaldt for en “vampyr-blæksprutte“, fordi Godman Sachs har en lang tradition for at suge værdier ud små lande og selskaber“.

Trier Mogensen undrer sig over alt dette, også fordi Goldman Sachs bizart har fået “en ’put option’, som gør det muligt at tilbagesælge aktierne, hvis alt ikke skulle forløbe som forventet. Reelt er der dermed tale om, at den danske stat låner et beløb, snarere end at egenkapitalen udvides“. Denne ‘løsning’ er i flg. Mogensen “langt dyrere end de mulige alternativer, f.eks. statsobligationer, som stort set er et gratis lån i dag“.

Hvorfor sælger staten ud af arvesølvet; er det den neo-loberalistisk pointe om, at staten ikke skal eje selskaber, der er profitable? For ud fra den logik giver det jo god mening at sælge ud af et profitabelt selskab som DONG. Men et sådan argument forudsætter, at “den røde regering” abonnerer på en neo-liberalistisk politik; men er det tilfældet? For hvis dét er tilfældet, så sætter det jo vitterlig de sammenbrudte finanslovsforhandler med Enhedslisten i et helt nyt lys…

Eller også er det bare endnu en gang påstanden om “den nødvendige politik“, et udtryk for såkaldt realitetsmagt. Uanset hvad er det et faktum, at det slet ikke er en politik, der debatteres i en bred offentlighed, hvorfor arvesølvet altså nu ryger uden en relevant og demokratisk debat samt en dikussion – om fx for og imod + om fordele og ulember osv.

Kritisk journalistik er målet med denne blog. Det er håbet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Reklamer

Entry filed under: Uncategorized.

De fattige er sgu’ så triste… Mere om det uforståelige udsalg af arvesølvet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

december 2013
M T O T F L S
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Blogs I Follow


Bom & Bjerkes blog

- på opdagelse uden autopilot

%d bloggers like this: