Europa-parlamentsvalget 2014

26. maj 2014 at 4:40 pm Skriv en kommentar

I samarbejde med PolykromFonden har jeg med en række frivillige unge forsøgt at formidle om Det Der EU.
EU er pr. definition dødkedeligt; det er der bred enighed om. Det er noget mærkeligt noget og langt væk! Det er både temmelig fjernt og noget dernede i Bruxelles. De fleste af os ved i virkeligheden ikke ret meget om EU – alder uanset. Samtidig ved mange ikke, hvorvidt de skal stemme, samt hvis de stemmer, hvem de lige skal stemme på, når der d. 25. maj er valg til EU Parlamentet.

dit-eu.dk kan du få svar på, hvad EU Parlamentet helt præcist er. Disse og andre grundlæggende oplysninger kalder vi: EU for dummies. For heller ikke vi vidste super meget om Det Der EU, da vi startede det her projekt. Derfor kan du bl.a. høre podcast om: Hvis EU var et skib, om Rejsefeber og fri bevægelighed i EU og Hvad skal vi med de Europæiske Kulturhovedstæder.

Du kan også læse en række artikler om EU for Dummies. Fx om EUs betydning for unge, information til dem der stemmer for første gang, samt EUs betydning for danske unge, hvor Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk PolitikKøbenhavns Universitet, har lavet en top 10 over de vigtigste ting, unge bør vide om EU og hvorfor, EU er så vigtigt. Du kan også høre Lykke Friis vurdering af, Hvorfor EU IKKE er kendeligt.

Også Orientering på P1 (DR) har kastet sig ind i formidling om EU. Og med vanlig fokus på analyse, er det bl.a. et indslag om hvordan “den økonomiske krise [har] sat et tydeligt aftryk på Grækenlands befolkning, der oplever en stigende selvmordsrate og generelle helbredsproblemer“. Det er bl.a. Nikolaos Antonakakis, Senior Lecturer in economics ved Portsmouth University og Finn Diderichsen, professor ved Institut for folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, der med deres undersøgelse påviser, “hvordan den græske regerings massive økonomiske nedskæringer har påvirket folkesundheden“.

Orientering fortæller også om en ny bog af Jesper Jespersen, professor på Institut for Samfund og GlobaliseringRUC, der hedder: “Europa – den udeblivende systemkritik“. I flg. Orientering omhandler den, hvordan fattigdom og ulighed er et europæisk problem og dermed et EU-problem; men også et problem, som ingen rigtig har taget alvorligt. Dette er derfor “ved at underminere tilliden til EU og polarisere debatten. På den ene side står eliten, der vil have mere Bruxelles og mere integration henover hovedet på folket. På den anden side står så folket – eller nogle af dem, i hvert fald – de stadig flere, der vender ryggen til hele EU og bare vil have os ud. Hvis eliten får ret, er det en katastrofe – hvis nej-siden vinder, er det en endnu større katastrofe“, oplyser Orientering.
Du kan desuden høre Jesper Jespersen fortælle om ungdomsarbejdsløshedens konsekvenser i podcasten Ung og arbejdsløs, hvor også psykolog Christian Kragh medvirker.

Kritisk journalistik er målet med denne blog. Det er håbet over tid at er etablere et Center for Demokrati & Journalistik, der skal være med til at sikre en betydelig mere kritisk journalistik i Danmark…og for den sags skyld også gerne ude i den ganske verden.

Entry filed under: Uncategorized.

Det Der EU Er Simon Andersen et godt valg for Radio24syv?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Nalle Kirkvåg

Nalle Kirkvåg

Journalist, cand.comm. Og BA i pædagogik + BA i psykologi.

Ekstern lektor på Københavns Universitet, projektudvikler og kommentator. Er ekspert i kritisk journalistik, medier og presse.

Har som journalist bl.a. arbejdet for DR (P1 & P4), Nat & Dag, Jyllands-Posten, XFM og Tjeck Magasine.

maj 2014
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Blogs I Follow


%d bloggers like this: